Polévka ze škeblí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Polévka ze škeblí
Základní informace
Kategoriepolévky
Místo původuSpojené státy americké
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Polévka ze škeblí (anglicky Clam Chowder) je tradičně hustá bílá polévka obsahující škeble, vývar a přísady, jako jsou nakrájené brambory, cibule a celer. Obvykle se podává se slanými krekry.

Jídlo pochází z východní části USA, v dnešní době se běžně podává v restauracích po celých Spojených státech, zejména v pátek, kdy američtí katolíci tradičně nejedí maso. Existuje mnoho regionálních variant této polévky, ale dvě verze převládají - “bílá” polévka z Nové Anglie a “červená“ z oblasti Rhode Islandu a Manhattanu.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Polévka se škeblemi

“Bílá“ verze polévky je starší z těch dvou a také oblíbenější. Objevila se v oblasti Nové Anglie, kde ji vařili první osadníci původem z Francie, z území Nova Scotia a z Británie, a už v 18. století se jedla běžně. První recept na “červenou“ polévku (s rajčaty) byl zveřejněn až v roce 1934.

Základní verze[editovat | editovat zdroj]

Od doby, kdy se v 19. a 20. století popularita polévky rozšířila z Nové Anglie do zbytku Spojených států, vzniklo mnoho jejích regionálních variací.

Delawarská verze (Delaware clam chowder)[editovat | editovat zdroj]

Vaří se z předsmaženého vepřového masa, osolené vody, brambor, nakrájené cibule, škeblí, másla, soli a pepře.

Hatteraská verze (Hatteras clam chowder)[editovat | editovat zdroj]

Tato varianta se připravuje v regionu Outer Banks v Severní Karolíně, a to z čistého vývaru, slaniny, brambor, cibule a mouky. Obvykle se ochucuje velkým množstvím bílého a/nebo černého pepře, případně nasekanou zelenou cibulkou.

Long Islandská verze (Long Island clam chowder)[editovat | editovat zdroj]

Tento recept v sobě spojuje jak “bílou“, tak “červenou“ verzi, takže výsledkem je rajčatová krémová polévka. Název jídla je slovní hříčka, která naznačuje, že poloha Long Islandu, stejně jako recept, je asi na půl cesty mezi Manhattanem a Novou Anglií.[1] Tato verze je oblíbená v mnoha malých restauracích v okrese Suffolk ve státě New York. [2]

Manhattanská verze (Manhattan clam chowder)[editovat | editovat zdroj]

Manhattanská verze polévky má načervenalou barvu z použitých zralých rajčat

Polévka má červenou barvu z rajčat, která se přidávají místo mléka. Tento recept pochází od portugalských přistěhovalců na Rhode Islandu, kteří byli zvyklí přidávat rajčata do většiny svých pokrmů.

Minorcanská verze (Minorcan clam chowder)[editovat | editovat zdroj]

Je to tradiční pikantní verze servírovaná v restauracích na Floridě poblíž St. Augustine a v severovýchodním rohu Floridy. Základem je rajčatový vývar s papričkou datil (extrémně pálivá chilli paprička srovnatelná s habanero, údajně přivezená do St. Augustine menorcanskými osadníky v 18. století; paprička prý roste pouze na dvou místech na zeměkouli: v Menorce ve Španělsku a v St. Augustine na Floridě).

Novoanglická verze (New England clam chowder)[editovat | editovat zdroj]

Občas nazývaná Boston Clam Chowder. Zhotovuje se z mléka nebo smetany a často má hustší konzistenci než jiné regionální varianty. Obvykle se připravuje z brambor, cibule a škeblí. Většinou se servíruje s oyster crackers. Krekry se buďto rozdrtí a vmíchají do polévky, nebo se podávají jako ozdoba.

Tradiční verze z Nové Anglie je zahuštěna oyster crackers místo moukou. (Oyster crackers ve skutečnosti neobsahují žádné ústřice.)

Rhode Islandská verze (Rhode Island clam chowder)[editovat | editovat zdroj]

Charakteristickým rysem této verze je červená barva polévky odvozená od rajčatového vývaru s bramborami, ale - na rozdíl od manhattanského stylu - neobsahuje kousky rajčat ani jinou zeleninu. Je nejspíš portugalského původu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Clam chowder na anglické Wikipedii.

  1. Long Island Clam Chowder: Secret Blend Slowly Catching On [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné online. 
  2. Louis Imbroto. Long Island clam chowder? [online]. [cit. 2015-10-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]