Podmokly (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Podmokly
Rekonstruovaná hlavní budova podmokelského dvora
Rekonstruovaná hlavní budova podmokelského dvora
Účel stavby

hospodářské zázemí obchodní firmy

Základní informace
Slohrenesanční
Výstavbapo roce 1576
StavebníkJindřich mladší z Bünau
Současný majitelŽelezářství ABRAHAM, s.r.o.
Poloha
AdresaÚstecká čp. 12, Rozbělesy, Děčín, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Podmokly
Podmokly
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Podmokly jsou tvrz v katastrálním území Podmokel, IV. části statutárního města Děčína v Ústeckém kraji. Dle současného členění města tvrz leží na území městské části Děčín V-Rozbělesy v Ústecké ulici na okraji obchodní zóny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 1872 a 1920 byly na místě dochované tvrze nalezeny základy zdí dvou budov, které mohly patřit starší zaniklé tvrzi z patnáctého století, kdy Podmokly patřily Vartenberkům a později Asmanovi z Worgowitzu. Od jeho stejnojmenného potomka získali v roce 1545 vesnici rytíři z Bünau. Když v roce 1576 zemřel Günter z Bünau, byl jeho majetek rozdělen mezi dědice, a Podmokly získal Jindřich mladší z Bünau, který si zde nechal postavit renesanční tvrz. K podmokelskému panství patřilo asi dvacet vesnic. Po Jindřichově smrti je zdědil Jindřich starší z Bünau na Děčíně a Günter z Bünau na Šenštejně, přičemž z Günterovy části vzniklo bynovské panství. V podmokelské tvrzi poté bydleli pouze úředníci.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Tvrz původně měla podobu uzavřeného dvora opevněného pravděpodobně příkopem.[1] Dochovala se mladšími úpravami výrazně pozměněná dvoukřídlá budova s křížovými klenbami a se schodišťovou okrouhlou věží v nároží.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ANDĚL, Rudolf, a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Severní Čechy. Svazek III. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1984. 664 s. Kapitola Podmokly – tvrz, s. 385–386. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]