Plešivecká planina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plešivecká planina
Rozloha53 km²

Nadřazená jednotkaSlovenský kras
Sousední
jednotky
Koniarská planina, Silická planina

SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Plešivecká planina
Plešivecká planina
Horninyvápenec
PovodíSlaná - Tisa
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plešivecká planina je podcelek Slovenského krasu, se nachází v jeho severozápadní části. Je to geomorfologicky nejdůležitější planina Slovenského krasu, má rozlohu cca 53 km². Její povrch tvoří vlastní náhorní vápencová plošina, bez osídlení. Plošina je ohraničena strmými okraji, severní a střední část tvoří louky, z jihu je porostlá převážně křovinatými lesy. Nachází se na ní řada povrchových a podzemních krasových forem, škrapů, závrtů, propastí a více než 150 jeskyní.[1][2]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Leží mezi Rožňavou, Štítnikem a Plešivcem. Ze západu je ohraničena řekou Štítnik, ze severu leží Rožňavská kotlina. Na východě a na jihu tvoří hranici řeka Slaná. Nejvyšším bodem je na severní části planiny Štít (851 m n. m.).

Jeskyně a propasti[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnější propastí je 101 metrů hluboká Zvonivá jama, v podzemí je obrovský dóm a velký stalagmit (Stĺp strachu, 26 m). Ve východní části planiny leží 123 metrů hluboká Kančí propast, tvořící 9 navzájem propojených dómů. Na západě leží jeskyně Hučiaca vyvieračka (Zugó), na východě leží Nová Brzotínská jeskyně, jejíž velkou část chodeb tvoří jezera.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Přes planinu vedou turistické značky, které začínají v obcích Plešivec, Slavec, Kružná, Rakovnica a Štítnik. Vzhledem k tomu, že se na planině nenacházejí žádné zdroje pitné vody (zdroje uvedené na některých mapách mohou být vyschlé nebo je nelze nalézt), je nutné vzít si na túru její dostatečné zásoby.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.retep.sk/jaskyne/p-plesiv.php
  2. Jaroslav Stankovič, Václav Cílek a kol.: Krásnohorská jaskyňa Buzgó, Regionálna rozvojová agentúra, 2005

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

https://www.youtube.com/watch?v=2OCmvxpp0fU&spfreload=5