Pitta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPita
alternativní popis obrázku chybí
Pita kápová (Pitta sordida)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Čeleďpitovití (Pittidae)
Rodpita (Pitta)
Vieillot, 1816
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pitta (česky pita, toto jméno je ale používáno pro vícero rodů) je rod ptáků z čeledi pitovití (Pittidae). Jsou to skrytě žijící, pestrobarevní ptáci, potravu hledají v lesním podrostu. Vyznačují se dlouhými končetinami, krátkými ocasy a zaoblenými křídly. Svrchní strana těla bývá zelená, s modrými znaky na křídlech, hlava je tmavě zbarvená. Na stavbě hnízda, inkubaci a odchovu mláďat spolupracují oba rodiče. Inkubace trvá asi 17 dní, mláďata se líhnou altriciální a nidikolní.

Rod tvoří 16 druhů, rozšířených od Afriky přes jižní, východní a jihovýchodní Asii až po Novou Guineu, Šalomounovy ostrovy a Austrálii. Některé druhy jsou stěhovavé. Historicky rod Pitta zahrnoval všechny žijící druhy pit, od roku 2006 jsou nicméně pro zbylé pity vyčleněny samostatné rody Erythropitta a Hydrornis.[1]

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pitta (genus) na anglické Wikipedii.

  1. IRESTEDT, Martin; OHLSON, Jan I.; ZUCCON, Dario. Nuclear DNA from old collections of avian study skins reveals the evolutionary history of the Old World suboscines (Aves, Passeriformes). Zoologica Scripta. 2006-11, roč. 35, čís. 6, s. 567–580. Dostupné online [cit. 2022-05-26]. ISSN 0300-3256. DOI 10.1111/j.1463-6409.2006.00249.x. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]