Pedro Sánchez Barba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Pedro Sánchez Barba
Kněz a mučedník
Narození1. červenec 1895
Llano de Brujas, Španělsko
Úmrtí4. září 1936 (ve věku 41 let)
El Esparragal, Španělsko
Svátek4. září
Blahořečen13. října 2013, Complex Educatiu, Tarragona, Benedikt XVI.
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pedro Sánchez Barba (1. července 1895, Llano de Brujas4. září 1936, El Esparragal) byl španělský římskokatolický kněz, františkánský terciář a mučedník. Katolická církev ho uctívá jako blahoslaveného.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 1. července 1895 v Llano de Brujas v provincii Murcia jako syn Josého Sánchez y Sánchez a Encarnación Barba Sánchez. Následující den byl na svátek Navštívení Panny Marie pokřtěn v kostele Panny Marie Slz v Baena de Murcia. Dne 13. července 1898 přijal svátost biřmování. Pedro vyrůstal v hluboce křesťanském prostředí, již jako chlapec projevoval touhu a povolání stát se knězem

Navštěvoval kněžským seminář San Fulgencio v Murcii a roku 1919 byl vysvěcen na kněze. Po vysvěcení se stal pokladníkem semináře a správcem katolických novin „La Verdad“. Působil také jako animátor Katolické zemědělské konfederace.

Roku 1931 byl jmenován farářem jedné z nejvýznamnějších farností v Murcii při kostele San Bartolomé. Jako farář měl úctu a obdiv všech svých farníků, pro které zakládal různá laická sdružení včetně Katolické akce. Pedro se dále vyznačoval svým kázáním, zájmem o mládež a svými činy ve prospěch nejchudších a potřebných.

Stal se členem sekulárního františkánského řádu.

Po vypuknutí Španělské občanské války v červenci 1936 a začátku pronásledování katolické církve bylo zničeno mnoho kostelů a klášterů. Otec Pedro se rozhodl chránit kostel a držel noční hlídku spolu s dalšími mladými lidmi z Katolické akce. V noci z 3. na 4. září byl v domě jeho otce zatčen spolu s jeho bratrem Fulgenciem, který se ho snažil chránit. Byli odveni spolu s františkánem Buenaventurou Muñozem Martínezem na místo mučednické smrti. Milicionáři vyzvali otce Pedra aby se prohlásil za fašistu což neudělal. Poté žádal aby propustili jeho bratra, jelikož se musí starat o jejich nemocnou matku. Milicionáři začali střílet a všichni padli k zemi. Jeho bratr Fulgencio zázrakem přežil a stal se svědkem jejich mučednické smrti.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Roku 1963 byl v cartagenské diecézi zahájen jeho proces blahořečení. Do procesu byli zařazeni také další diecézní kněz a dva františkáni.

Dne 10. prosince 2010 uznal papež Benedikt XVI. jejich mučednictví. Blahořečeni byli 13. října 2013.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]