Pavel Kučera (novinář)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Kučera
Povoláníhudební publicista, hudební kritik, hudební producent, televizní producent a diskžokej
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Foto: David Surowiecki
Pavel Kučera na Apollo 2022

Pavel Kučera (* 6. února 1975 Hodonín)[zdroj?] je český publicista, hudební kritik, scenárista, moderátor, DJ a hudební producent.

Mediální působení[editovat | editovat zdroj]

Začínal v Rádiu Jih coby hudební dramaturg a moderátor, později se stal hudebním publicistou, novinářem, kritikem, scenáristou a moderátorem televizních pořadů. Psal do hudebních měsíčníků Rolling Stone, Rock & Pop, Ultramix, Filter či Headliner, pro TV Óčko vytvářel a moderoval několik pořadů (Feedback, Star Guitar, Knokaut). Psal také pro týdeník Reflex nebo měsíčníky Dolce Vita či ForMen, působil jako šéfredaktor lifestylového měsíčníku 360°.

Byl scenáristou několika pořadů České televize převážně s hudebním zaměřením, a to Letadlo, Medúza, Knokaut, Musicblok či Tečka páteční noci. Je autorem námětu a spoluautorem scénáře dokumentárních filmů Akce Kryštof – 10 let (2004) a Země revivalů (2016). Byl scenáristou a moderátorem čtyřiačtyřicetidílné hudebně-dokumentární sérii s názvem Kombo pro ČT art.[1]

Od roku 2010 připravuje pro pražské rádio Expres FM pravidelný týdenní rozhlasový pořad Fresh! zaměřený na novinky z oblasti nezávislého popu a elektronické hudby. V roce 2019 začal pro YouTube kanál prodejce hudebních nástrojů kytary.cz připravovat pravidelnou týdenní hudební talkshow s názvem On Air, v níž zpovídá hudebníky a známé osobnosti z hudební sféry. V roce 2021 pro kytary.cz vytvořil i podcast s názvem Studiotime, který je více zaměřen na odborné publikum z hudební oblasti.

Ceny Apollo[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 byl jedním ze zakladatelů cen České hudební kritiky Apollo a od roku 2014 je jejich jediným organizátorem.

Hudební tvorba[editovat | editovat zdroj]

Spolu s filmařem Šimonem Šafránkem tvoří dýdžejské duo The Fakes. Pod jménem tohoto projektu vytvořil řadu remixů pro interprety jako Tata Bojs, The Prostitutes, Boris Carloff či La Petite Sonja. Od roku 2018 tvoří a vydává hudbu pod jménem sólového projektu Bull In China. Takto vydal několik singů jako No Brainer či Feeel a v roce 2019 i debutové EP s názvem Mild, na němž spolupracoval se zpěvákem Mikolášem Růžičkou.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2021 se věnuje výuce tvorby v hudebních programech, tzv. digital audio workstation (DAW). V roce 2023 vydal na toto téma u nakladatelství Frontman publikaci s názvem Základy domácího nahrávání a práce s digital audio workstation.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]