Pavel Fajtl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Fajtl
Narození20. května 1957 (66 let)
Webwww.pavelfajtl.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavel Fajtl (* 20. května 1957 Brno) je český houslista.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

S otcem Františkem Fajtlem, matkou Věrou Fajtlovou a babičkou Petronilou Bandovou prožil idylické dětství. Jeho babička byla sestřenicí Aloise Musila. S první manželkou má tři děti: Jiřího, Martina a Veroniku. V současné době žije s manželkou Romanou Fajtlovou.

Studia[editovat | editovat zdroj]

Začal hrát na housle v sedmi letech, hudební základy mu dali Václav Tvrdoň a Dimitr Mitev, na konzervatoři Jan Vacek a Jiří Besperát, absolvoval 1978 koncertem g moll Maxe Brucha za doprovodu orchestru. Ve studiu hry na housle pokračoval na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, studia završil v roce 1982[1] u Jana Stanovského a Cyrila Studýnky koncertním provedením Beethovenova houslového koncertu D dur za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc a sólovým recitálem. Dobová kritika výkon ocenila:"...houslista je hráč poctivé přípravy, solidní techniky...jeho projev vykazuje vysokou inteligenci a stylové zvládnutí." A z jiného periodika: "Pavel Fajtl je houslista nosného, vřelého tónu, jeho přednes nese rysy znamenitého muzikantství stejně jako uvážlivého stavebního rozvrhu."

Profese[editovat | editovat zdroj]

Od sedmnácti let natáčí v českém rozhlase, po úspěšném konkurzu v roce 1983 nastoupil na místo koncertního mistra Rozhlasového orchestru Studio Brno. S tímto orchestrem natočil 95 sólových nahrávek klasické a populární hudby. Po zrušení orchestru v roce 1993 působil jako koncertní mistr Komorního orchestru Tessarini. Průběžně byl členem několika komorních souborů, např. Brněnského komorního orchestru, Komorního orchestru B.Martinů, Brněnského instrumentálního tria… V roce 1997 zvítězil v konkurzu na ředitele kulturní organizace – KP centrum kultury a vzdělávání, pod kterou spadal mimo jiné provoz KD Semilasso. Ve spolupráci s Evou Šlapanskou rozšířil činnost o cykly koncertů klasické hudby. Po uplynutí čtyřletého funkčního období hrál ve svobodném povolání s pražskými orchestry (např. FOK, ČNSO, PKO a další) nejen po Evropě, ale i v USA, Japonsku a ve Spojených arabských emirátech. V roce 2007 vyhrál konkurz na zástupce koncertního mistra orchestru Městského divadla v Brně, souběžně se v roce 2010 stal uměleckým vedoucím souboru Brněnští komorní sólisté, za zmínku stojí například provedení Beethovenova Trojkoncertu C dur v rámci turné po Španělsku na podzim roku 2018 s klavíristou Karlem Košárkem a violoncellistou Janem Škrdlíkem. V roce 2010 režisér Jiří Vejdělek použil nahrávku Pavla Fajtla úpravy písně Lásko, Bože, lásko...(J.Fiala, K.Šroubek) do filmu Ženy v pokušení. Pavel Fajtl v roce 2016 spoluzakládá s violoncellistou Janem Škrdlíkem a klavíristkou Janou Rambouskovou klavírní trio - Kvodlibeto trio, se kterým hrává na koncertech např. Smetanovo Trio g moll op.15, nebo Beethovenovo Trio op.97. Dále v komorní hudbě spolupracuje s violistou Karlem Plockem a varhaníkem Martinem Jakubíčkem. Pavel Fajtl hraje na housle Vily Kužela z roku 1958.

Skladby pro housle věnovali Pavlu Fajtlovi čeští skladatelé[editovat | editovat zdroj]

Jaromír Dlouhý*https://www.youtube.com/watch?v=qWNJnEYw6VE, Miroslav Hanák*https://www.youtube.com/watch?v=w8XGj_QyYwY, Jaromír Hnilička, Ivan Hošek, Erik Knirsch * https://www.youtube.com/watch?v=y2FWQYmSF5w, Ladislav Kozderka, Miloš Machek*https://www.youtube.com/watch?v=oayhSyNqR7A, Milan Slimáček, Miloš Štědroň, Petr Výmola.

Sběratelská a literární činnost[editovat | editovat zdroj]

V době studií Pavel Fajtl objevil v brněnském antikvariátu rukopis 23 světských písní z roku 1745, který nazval Zpěvníček brněnského studenta a za podpory PhDr.Jana Trojana napsal na JAMU o rukopisu diplomovou práci. Přínos zpěvníčku také vyhodnotil Prof. Miloš Štědroň a v časopise Opus musicum jako přílohu vydával od roku 1992 faksimili a přepis všech písní, spolu se Zdenou Frýdkovou, Janou Nechutovou a Petrem Peňázem. O zpěvníčku také v roce 2003 napsala Erika Smith – Froňková a vydala publikaci v nakladatelství Gloria pod názvem Cantilenae diversae pro Distractione Animi adhibendae descriptae Anno 1745 - zpěvy rozmanité. V knize je mnoho odkazů na diplomovou práci Pavla Fajtla.

V roce 2015 Pavel Fajtl napsal studii o českém básníkovi Janu Zahradníčkovi. Knížka obsahuje původní dosud nezveřejněné dopisy a rukopisy, které má autor ve sbírkách.

Pavel Fajtl průběžně vytvořil knihovnu, která má kolem 7000 titulů, je v ní obsaženo mnoho starých tisků, několik inkunábulí a množství rukopisů a je zdrojem mnoha původních pramenů.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • LP Svátek smyčců, 1986
  • LP Love melodies, Brno Radio, 1988
  • CD Ó, svatá dobo vánoční, 1993
  • CD Pavel Fajtl – Romantické housle, 2010

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vivat academia. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, 1997. Dostupné online. S. 147. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pavel Fajtl Who is…? (v České republice), životopisná encyklopedie,1.vydání 2002,Zug, heslo Fajtl Pavel, Mgr.
  • Cantilenae diversae Divadelní noviny, 16/ 2023, ročník 32, 3.10.2023
  • Pavel Fajtl: Básník Jan Zahradníček, Brno 2015, fond Moravské zemské knihovny
  • Olomoučtí s mladými sólisty, Lidová demokracie, 15.6.1982
  • Houslová lyrika, Svobodné slovo, 2.6.1982
  • Galérie sólistů ROSB, Pavel Fajtl, časopis Rozhlas, 10.10.1986

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]