Passerelle Debilly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Passerelle Debilly
Passerelle Debilly
Passerelle Debilly
Základní údaje
KontinentEvropa
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Dopravapěší a cyklistická
PřesSeina
ArchitektAmédée Alby
Otevřen1900
Souřadnice
Parametry
Materiálocel
Délka125 m
Šířka8 m
Mapa
Map
Další data
Kód památkyPA00088794
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Passerelle Debilly (česky Lávka Debilly) je lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Seinu v Paříži. Spojuje 16. obvod na pravém břehu a 7. obvod na levém. Od roku 1966 je historickou památkou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1898 přišel Alfred Picard, generální komisař světové výstavy 1900 s nápadem postavit provizorní lávku pro návštěvníky. Stavba trvala dva roky 1899-1900. Nejprve se nazývala passerelle de l'Exposition militaire (lávka Vojenské výstavy), poté passerelle de Magdebourg (Magdeburská lávka). Od roku 1906 nese jméno Jeana Louise Debilly, francouzského generála, který padl v bitvě u Jeny v roce 1806; zprvu se ovšem psala passerelle de Billy.

18. dubna 1966 byla stavba zařazena mezi historické památky. V roce 1991 byl most znovu natřen a v roce 1997 restaurován, byly nahrazeny části z tropického dřeva.

V roce 2002 se most objevil ve filmu Briana De Palmy Femme Fatale a roku 2008 v krátké scéně v akčním filmu Jízda smrti.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Most tvoří hlavní kovový oblouk spočívající na zděných pilotách, zdobených tmavě zelenými keramickými dlaždicemi, které naznačovaly vlny. Od pilotů na nábřeží vedou dva menší půloblouky. Spolu s Eiffelovou věží je druhou kovovou stavbou té doby, která, ač plánovaná jako provizorní, vydržela do současnosti.

Ocelový most je dlouhý 125 m a široký 8 metrů, výška oblouku je 15 metrů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Passerelle Debilly na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]