Paolo Selvadagi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Paolo Selvadagi
Emeritní pomocný biskup římský
Titulární biskup salpijský
Církevřímskokatolická
Jmenování14. června 2013
HesloVeritas in charitate
Pravda v lásce
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení8. prosince 1972
Biskupské svěcení7. září 2013
světitel Agostino Vallini
1. spolusvětitel Adriano Bernardini
2. spolusvětitel Filippo Iannone, OCarm.
Osobní údaje
ZeměItálieItálie Itálie
Datum narození12. července 1946 (77 let)
Místo narozeníŘím, Itálie
Národnostitalská
Alma materPapežská lateránská univerzita
Univerzita La Sapienza
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Paolo Selvadagi (* 12. července 1946, Řím) je italský římskokatolický kněz a emeritní pomocný biskup římské diecéze.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 12. července 1946 v Římě. Navštěvoval Římský papežský seminář a na kněze byl vysvěcen 8. prosince 1972, a byl inkardinován do římské diecéze.

Na Papežské lateránské univerzitě získal doktorát z teologie a na Univerzitě La Sapienza studoval filosofii. Roku 1988 byl jmenován kaplanem Jeho Svatosti a roku 2009 čestným prelátem Jeho Svatosti.

Po vysvěcení působil jako; asistent a vice-rektor Římského menšího papežského semináře, duchovní ředitel Římského menšího papežského semináře, člen Kněžské diecézní rady, profesor filosofie na Papežské lateránské univerzitě, rektor Římského menšího papežského semináře, církevní asistent diecézní katolické akce, zástupce představeného semináře formační koleje římské diecéze kněžské rady, kněz farnosti Svatého Jana Zlatoústého, prefekt X. římské prefektury, kněz farnosti Narození Našeho Pána Ježíše Krista, člen Kolegia poradců atd.

Dne 14. června 2013 jej papež František jmenoval pomocným biskupem Říma a titulárním biskupem salpijským. Biskupské svěcení přijal 7. září 2013 z rukou kardinála Agostina Valliniho a spolusvětiteli byli arcibiskup Adriano Bernardini a arcibiskup Filippo Iannone.

Dne 9. září 2022 přijal papež František jeho rezignaci na post pomocného biskupa z důvodu dosažení kanonického věku 75 let.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Titulární biskup salpijský
Předchůdce:
Manuel Eguiguren Galarraga, O.F.M.
od 14. června 2013
Paolo Selvadagi
Nástupce:
dosud ve funkci