Pandaka drobná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPandaka drobná
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
chybí údaje[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Podtřídakostnatí (Neopterygii)
Řádostnoploutví (Perciformes)
Čeleďhlaváčovití (Gobiidae)
Rodpandaka (Pandaka)
Binomické jméno
Pandaka pygmaea
Herre, 1927
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pandaka drobná (Pandaka pygmaea) je kriticky ohrožená ryba z čeledi hlaváčovitých. Byla objevena v roce 1927 v řece Malabon na filipínském ostrově Luzon, odkud už pravděpodobně v důsledku znečištění vody vymizela, žije však také na Culionu, Bali, Sulawesi a Singapuru a je chována v akváriích.[2] Žije v brakické vodě o teplotě minimálně 24 stupňů Celsia v ústí řek a mangrovech. Vyhledává bahnité mělčiny, kde se skrývá mezi vegetací, živí se planktonem. Je vejcorodá.

Dospělí samci dorůstají délky mezi devíti a jedenácti milimetry a váhy okolo čtyř gramů, samice mohou měřit až patnáct milimetrů.[3] Pandaka drobná byla proto dlouho považována za nejmenšího obratlovce světa, později však byly objeveny ještě menší druhy, jako jsou ryby Paedocypris progenetica a Photocorynus spiniceps nebo žába Paedophryne amauensis. Tělo je převážně průsvitné, se svislými tmavšími pruhy.

Název ryby pochází ze sanskrtského výrazu, který znamená „nedospělá“, domorodci v okolí Manily ji nazývají také tabios. Na Filipínách je vyobrazena na deseticentavové minci i na poštovních známkách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].
  2. Fishbase
  3. Encyclopedia of Life

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]