Pan Mercedes (román)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pan Mercedes
AutorStephen King
Původní názevMr Mercedes
PřekladatelLinda Bartošková
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrdetektivní román, krimi
OceněníEdgar Awards (2015)
VydavatelScribner
Datum vydání2014
Česky vydáno2014
Počet stran374
Předchozí a následující dílo
Doctor Sleep Finders Keepers
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pan Mercedes (v originále Mr Mercedes) je detektivní román amerického spisovatele Stephena Kinga. Je prvním dílem trilogie s postavou Billa Hodgese, detektiva ve výslužbě. Poprvé kniha vyšla v roce 2014. Další díl, Právo nálezce, následoval v roce 2015 a poslední část s názvem Konec hlídky vyšla v roce 2016. Pro Kingovu tvorbu je dílo specifické, protože se jedná o čistě detektivní žánr bez přidaného nadpřirozena. I tak ale zachycuje děsivé, realistické postavy, které se čtenáři dostanou pod kůži.[1] Důležitou součástí knihy je střídání pohledu detektiva s pohledem samotného vraha, Bradyho Hartsfielda, které pomáhá lépe se vžít do postav a pochopit celou dynamiku vztahu mezi Hodgesem a Mercedesovým vrahem.[2] Pan Mercedes je Kingův šedesátý druhý román.[3]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Je rok 2009 a řada nezaměstnaných lidí čeká brzy ráno ve frontě před městským centrem, kde se bude konat burza práce slibující 1000 pracovních míst. V tom se však objeví šedý mercedes, který nemilosrdně najede do davu. Zraní při tom desítky lidí a osm zabije. Z místa se mu podaří zase odjet. O rok později dostane osamělý detektiv v důchodu Bill Hodges od Mercedesového vraha (titul udělený médii) dopis, ve kterém popisuje události svého zločinu a hlavně to, jak skvělý pocit při jeho konání měl. Součástí textu je i popichování bývalého detektiva a výsměch směřující k jeho osobě za účelem snížení jeho morálky. Hodges chce důkaz nejdříve předat bývalému kolegovi Peteovi Huntleyovi, ale nakonec to neudělá a začne případ řešit sám. Jednalo se o jeden z posledních nevyřešených případů před detektivovým odchodem do penze, a oproti pravému záměru vraha ho to nabije novou energií k životu. Brady Harsfield, neboli Mercedesový vrah, se zdá být jako obyčejný mladík, který dobře rozumí počítačům a technice. Uvnitř je ale narušený psychopat těšící se z lidského utrpení. Nejenže najel do lidí ukradeným autem, ale po činu dohnal Olivii Trelawneyovou, majitelku mercedesu, k sebevraždě. Detektiv Hodges má být jeho další obětí. Ten se skrz své pátrání seznámí s Janelle Pattersonovou, sestrou zesnulé Olivie, která ho najme, aby prošetřil sestřinu smrt. Během toho se začnou sbližovat a jejich románek nabývá vážnosti, nežli se znovu objeví Brady a odpálí detektivovo auto společně s Janelle. Hodges má tak ještě větší odhodlání vraha dopadnout. Při tom mu pomáhá mladý kluk ze sousedství, Jerome Robinson, často zastávající drobné práce kolem detektivova domu, a Holly Gibneyová, sestřenice Janelle, se kterou se setkává na pohřbu Janelle. Nastává napínavý hon na vraha, kdy jde o každé minuty. Brady se totiž chystá odpálit výbušninu na popovém koncertu pro malé holčičky, jehož se účastní i Jeromova sestra. Poslední část je velice vyhrocená a Hodgese dokonce postihne infarkt. Mercedesový vrah je ale nakonec dopaden odvážnou Holly a detektivovým „veselým pleskačem“ (ručně vyrobený obušek skládající se z podkolenky naplněné ložiskovými kuličkami).

Přijetí díla a interpretace[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 dílo získalo ocenění Edgara Allana Poea (zkráceně Edgar Awards) pro americké spisovatele mysteriózních románů. Soutěž pořádaná organizací Mystery Writers of America se zaměřuje na přínos do literatury v oblasti detektivek. Stephen King porazil řadu klasických spisovatelů detektivního žánru svým románem, kde vystupuje reálné zlo, které se může jednoduše stát komukoli z nás.[4]

Stephen King při tvorbě odstoupil od svého klasického hororu a nadpřirozena k něčemu více lidskému. Se svou zkušeností v zobrazování monster přichází s daleko děsivější hrozbou, a to je život – závislosti, dětské trauma, chudoba, hlad, mentální nemoci. Samotný hrdina zde po odchodu do penze trpí osamělostí a méněcenností, která ho svádí pohrávat si s pistolí. Mercedesový vrah pak bez povšimnutí objíždí kolem detektivova domu ve zmrzlinářském voze.[5] Kingovo dílo často odkazuje na detektivní žánr. V jedné části dostane Hodges od Janelle plstěný klobouk, který je symbolem tradičních detektivů. Klobouk se ale v příběhu ztrácí a v ten moment i román odstupuje od klasického pojetí detektivky. Máme tu bývalého detektiva, který přestal mít zájem o pití, vydávajícího se vyřešit svůj poslední nedokončený zločin. Během toho se však do popředí dostávají vlastně víc pomocníci než samotný detektiv.[6]

Román je oceňován také díky Kingově mistrné práci při budování charakterů. Každá postava má velice osobitý ráz a působí velice živě a jedinečně. Hodges, ačkoli zprvu trpí depresí, vcelku rychle oprašuje svou policejní bystrost, a ukazuje se, že má opravdu dobrou intuici. Brady měl těžké dospívání se závislou matkou a stal se z něj narušený zločinec, přestože je velice chytrý. Ani detektivovi pomocníci nejsou ochuzeni o zajímavý charakter. Mladý kluk ze sousedství Jerome, který obvykle pomáhá se sekáním trávníku před detektivovým domem, je důležitým prvkem, když je potřeba řešit technologické stopy v případu. V neposlední řadě se objevuje Holly. Ze začátku velice narušená postava s psychickými obtížemi, jež postupně překonává, a dává tak znát svou pravou inteligenci.[7]

Jedním z Kingových záměrů bylo demytizovat sériové vrahy, kteří po úspěchu Harrisových knih o Hannibalu Lecterovi a Lindsayově příbězích Dextera Morgana začali být vnímání spíše jako antihrdinové se svébytnou morálkou, se kterými se čtenáři a diváci mohli ztotožnit. Kingovo pojetí vraha navrací fascinující „monstrum“ zpátky do říše lidí – Hartsfield je obyčejný, poměrně pohledný, ale sexuálně neuspokojený a nezaměstnaný mladík, zákeřný a nebezpečný hlavně v okamžiku, kdy má na své straně překvapení. Odhalení Bradyho Hartsfielda působí jako antiklimax a jeho osobnost lze v typologii fiktivních vrahů označit jako modernizaci postavy Normana Batese z thrilleru Psycho – a to i ve vztahu k despotické matce.[8]

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Pan Mercedes se roku 2017 dočkal seriálového zpracování. Produkován společností Sonar Entertainment (dnes známá pod názvem Halcyon Studios) a vysílán na stanici Audience Network. Seriál byl režírován Jackem Benderem a scénář vytvořil David E. Kelley. Na díle se podílel i Stephen King v roli výkonného producenta. Roli hlavního protagonisty Hodgese ztvárnil Brendan Gleeson proti němuž stál Harry Treadway jako mladý vrah.[9] Pořad měl celkově tři série. Zajímavé je, že druhá série přechází rovnou ke třetí části knižní trilogie (Konec hlídky), protože se v ní znovu objevuje známý antagonista Brady, který v druhé části (Právo nálezce) chybí. Třetí sezóna už pokračuje bez Bradyho a vrací se k událostem druhé knihy.[10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CURTIS, Kim. Review: ‘Mr. Mercedes’ is classic Stephen King novel. Montgomery Advertiser [online]. [cit. 2023-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. A Review of "Mr. Mercedes" by Stephen King. Owlcation [online]. 2022-06-29 [cit. 2023-03-26]. Dostupné online. 
  3. HALE, Mike. Review: ‘Mr. Mercedes,’ a Stephen King Story With a Difference. The New York Times. 2017-08-08. Dostupné online [cit. 2023-03-26]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  4. FLOOD, Alison. Stephen King wins Edgar award for killer thriller Mr Mercedes. The Guardian. 2015-04-30. Dostupné online [cit. 2023-03-26]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  5. MERRITT, Stephanie. Mr Mercedes review – Stephen King's everyday killer of recession-hit America. The Observer. 2014-06-09. Dostupné online [cit. 2023-03-26]. ISSN 0029-7712. (anglicky) 
  6. ABBOTT, Megan. Hard-Boiled. The New York Times. 2014-06-05. Dostupné online [cit. 2023-03-26]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  7. Book Review: Mr Mercedes by Stephen King [online]. 2014-06-19 [cit. 2023-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. SIMPSON, Philip L. From Meat World to Cyberspace. In: SIMPSON, Philip L; MCALEER, Patrick. The Modern Stephen King Canon: Beyond Horror. Lanham: Lexington Books, 2018. ISBN 9781498572798. S. 117–119. (anglicky)
  9. PEDERSEN, Erik. ‘Mr. Mercedes’ Renewed For Season 2 On Audience Network [online]. 2017-10-10 [cit. 2023-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. YEOMAN, Kevin. Review: Mr. Mercedes Season 3. ScreenRant [online]. 2019-09-11 [cit. 2023-03-26]. Dostupné online. (anglicky)