Památník Karla Čapka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Karla Čapka
Údaje o muzeu
AdresaStará Huť 120, 262 02, Česko
Pojmenováno poKarel Čapek
Založeno16. ledna 1995
IČO61100757 (VR)
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Karla Čapka je muzeum věnované životu a dílu spisovatele Karla Čapka a jeho ženy, herečky Olgy Scheinpflugové. Tato příspěvková organizace Středočeského kraje sídlí v bývalém letním sídle Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku. Podle blízkého rybníka je areál nazýván také Strž, případně hovorově Čapkárna.

Nachází se v historickém areálu, kde byla v 19. století zpracovávána železná ruda. Po první světové válce získal nemovitost od Colloredo-Mannsfeldů správce jejich panství Václav Palivec, který dal v roce 1935 empírový dům jako svatební dar do doživotního užívání Karlu Čapkovi (1890–1938) a Olze Scheinpflugové (1902–1968).

Spisovatel se v následujících třech letech při svém pobytu věnoval úpravám domu a zahrady. Na Strži, jak své letní sídlo pojmenoval, vznikala i literární díla (například Válka s mloky, Cesta na sever, Bílá nemoc, První parta, Život a dílo skladatele Foltýna). Zde také přijímal řadu osobností české kultury a politiky, zejména v létě 1938.

Nová expozice[editovat | editovat zdroj]

Matka s dítětem, autor Karel Kučera

Nová expozice, otevřená v roce 1997, přibližuje osobnost a dílo Karla Čapka a jeho manželky, české herečky a spisovatelky Olgy Scheinpflugové. Samostatnou expozici má v podkroví domu také novinář a spisovatel Ferdinand Peroutka (1895–1978). V památníku se také každoročně konají výstavy, koncerty, divadelní představení, je zde i možnost svatebního obřadu.

Naučná stezka Karla Čapka[editovat | editovat zdroj]

Naučná stezka vede okolím Památníku Karla Čapka, které si spisovatel oblíbil a často jím procházel. Trasa stezky vede historicky i přírodně zajímavým územím. Celá oblast byla v minulosti průmyslově a zemědělsky využívána (pozůstatky hamrů, mlýnů a dalších objektů, rybníky, louky). Z přírodního hlediska je zajímavé meandrující koryto říčky Kocáby s nivními loukami a unikátní flórou a faunou. Z oblasti pochází i drobné archeologické nálezy od doby kamenné po středověk i novověk. Ze stezky vedou značené odbočky na další naučné stezky, například na NS Kozí Hory – Libčice, která vede územím historické těžby zlata.

Naučná stezka Karla Čapka má vyznačeny tři okruhy – 2km, 7km a 10km. Na deseti oboustrannýcb informačních panelech jsou zpracována témata z oblasti historie území, přírodních fenoménů, turistických cílů a zajímavostí. Vytvářel je tým odborníků i dobrovolníků z partnerského Gymnázia Karla Čapka v Dobříši. Součástí projektu bylo i vybavení prostor památníku audiovizuální technikou, venkovním jevištěm a informačním audiototemem.

Socha "Matka s dítětem"[editovat | editovat zdroj]

V areálu zahrady je umístěna socha "Matka s dítětem" od sochaře Karla Kučery. Socha vznikala ve Strži postupně v rozsahu let 19651968. Inspirací pro ni byl pravděpodobně obdobný motiv z obrazů Josefa Čapka. [1] [p 1]

Pomníček Dášeňky[editovat | editovat zdroj]

V areálu zahrady Památníku Karla Čapka se nachází také pomníček věnovaný Čapkově Dášeňce. Jedná se o sochu "Pomník Dášeňky", která vznikla podle autorského návrhu sochaře Michaela Stránského a byla slavnostně odhalena v roce 2013 u příležitosti osmdesátého výročí prvního vydání Čapkovy knihy "Dášeňka čili Život štěněte" (1933). [1] [2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V roce 1965 byl na Strž přivezen blok kamene, který postupně sochař Karel Kučera spolu se svými studenty přetvořil na sochu. Podle záznamů byl ještě v roce 1967 autor urgován, aby sochu dokončil. O hotové soše se však zmiňuje novinář Jaroslav Holub ve svém článku "Stržské extempore" z roku 1968, nejpozději v tomto roce tak musela být socha již hotova. [1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c VÁŇOVÁ, Kristina. Elektronická konzultace s mluvčí Památníku Karla Čapka. Památník Karla Čapka, 26202 Stará Huť 125: Památník Karla Čapka, 2015. 
  2. VÁŇOVÁ, Kristina. Co u nás uvidíte [online]. Památník Karla Čapka, 26202 Stará Huť 125: Památník Karla Čapka, 2006-02-23 [cit. 2015-08-30]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Webové stránky Památníku Karla Čapka [online]. Památník Karla Čapka, 26202 Stará Huť 125: [cit. 2015-10-20]. Dostupné online. 
  • Facebooková stránka Památníku Karla Čapka [online]. Památník Karla Čapka, 26202 Stará Huť 125: [cit. 2015-10-20]. Dostupné online.