Palác HAZU

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác HAZU
Fasáda budovy
Fasáda budovy
Základní informace
Slohnovorenesance
ArchitektFriedrich von Schmidt
Výstavba1880
Poloha
AdresaTrg Nikole Šubića Zrinskog 11, 10000 Zagreb, Donji grad, ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Chorvatské akademie věd a umění (chorvatsky Palača Hrvatske akademije znanosti i umjentosti; HAZU) se nachází v hlavním městě Chorvatska, Záhřebu, na adrese Trg Nikole Zrinskog 11 (Náměstí Nikoly Zrinského). Stavba je ústřední a dominantní objekt celého náměstí. Budova je kulturní památka. Je evidována v katalogu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-223.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova vznikla několik let po vzniku HAZU z iniciativy Josipa Juraje Štrosmajera, který navrhl, aby nově zřízená akademie věd měla reprezentativní sídlo Ta dosud sídlila v budově dnešního Draškovićova paláce. Navíc chtěl také zřídit galerii (ta dnes nese jeho jméno).

Štrosmajer daroval HAZU (tehdy ještě JAZU) 40 000 florinů na výstavbu palác a najal vídeňského architekta Friedricha von Schmidta. Poté, co Schmidt připravil projekt budovy se však objevily problémy s jejím umístěním, neboť Záhřebané byli proti výstavbě sídla akademie na navrhované lokalitě. Nakonec tak bylo rozhodnuto o přemístění. Původní projekt byl také přepracován a mírně rozšířen, neboť do sídla akademie mělo být nově zahrnuto i Archeologické muzeum. Dokončení objektu navíc zbrzdilo zemětřesení. Budova tak musela být těsně před plánovaným otevřením znovu upravována. Dána do užívání byla až roku 1884.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Katarina Horvat-Levaj, Irena Kraševac: Palača hrvatske akademije znanosti i umjednosti (chorvatsky)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]