Palác Adile Sultan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Adile Sultan
Adile Sultan Sarayı
Účel stavby

vzdělávací centrum

Základní informace
Slohosmanská architektura
ArchitektSarkis Balyan
Výstavba1861
1998-2008
Zánik1986 (požár)
StavebníkAdile Sultan
Poloha
AdresaIstanbul, TureckoTurecko Turecko
UliceKandilli Üsküdar
Souřadnice
Další informace
Webhttps://www.adilesultan.com/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Adile Sultan byl hlavním sídlem a rezidencí osmanské princezny Adile Sultan. Jeho stavba byla dotována státem skrze Adile Sultan, aby mohl být používán jako školní budova pro anatolskou dívčí střední školu Kandilli.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Palác byl vybudován osmanskou princeznou Adile Sultan (18261899), dcerou sultána Mahmuda II. a sestrou sultánů Abdulmecida I. a Abdulazize. Navržen byl dvorním architektem Sarkis Balyanem. Postaven byl na stejném místě jako kiosek, který byl princezně darován sultánem Abdulmecidem I. v roce 1856. Stavbou paláce samotného pak sultán Abdulaziz pověřil Balyana v roce 1861. Stojí na jednom z nejlepších míst v Istanbulu, na kopci, který je na úrovni středu Bosporu a pobřeží z asijské strany města. Místo nabízí panoramatický výhled na Bospor a na Marmarské a Černé moře. Výhled je možný ze všech místností paláce. Palác má celkem 55 pokojů a rozlohu okolo 17 tisíc m².

Adile Sultan, jedna z nejlepších tureckých básnířek, zde žila až do smrti svého manžela, Mehmeda Ali Paši, v roce 1868. Od té chvíle fungoval palác naplno jako škola, kterou až do své smrti v roce 1899 sponzorovala. Předtím, než se stal palác opuštěním, sloužil krátce během 1. světové války jako sídlo ministerstva války.

Pouze v roce 1916 fungoval palác pod jménem princezny jako druhý stupeň základní dívčí školy a první absolventky vyšly v roce 1920. V roce 1924 byla škola přejmenována podle svého umístění, Kandili. V roce 1931 zde začala fungovat i střední školy pro dívky a byla jednou z nejuznávanějších v Istanbulu. Škola byla v roce 1969 přesunuta do nové budovy a začala se využívat jako internát až do roku 1986, kdy kompletně vyhořela kvůli zkratu elektřiny. Z historické budovy se stal ruina, ze které zbyly pouze čtyři stěny.

Několik absolventů školy Kandilli zřídilo nadaci a vybrali peníze na obnovu paláce. Náklady však mnohonásobně převýšily částku vybranou nadací. Restaurace mohla pokračovat až poté, co se do finanční podpory pustil miliardář a byznysmen Sakıp Sabancı a guvernér Istanbulu Muammer Güler. Sakıp sponzoroval výstavbu až do své smrti v roce 2004. Palác byl znovu vybudován během deseti let a náklady přesáhly 9,5 milionu tureckých lir. Velký otevírací ceremoniál se uskutečnil 28. června 2006.

Budova je nyní známá pod názvem Sakıp Sabancı Kandilli – vzdělávací a kulturní centrum. Palác momentálně zaujímá rozlohu 5 625 m², obsahující oválnou halu, kde se může setkat při banketu 500 lidí, další dvě setkávací haly pro 200 lidí, 1 300 m² velkou halu pro výstavy, 20 místností na semináře s 30–40 místy na sezení, muzeum, jídelna pro 150 lidí a kafeterie pro 60 lidí. Palácová zahrada pak nabízí rozlohu asi po 2 tisíce lidí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adile Sultan Palace na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]