Palác Československé obchodní banky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palác Československé obchodní banky
Průčelí do ulice Na příkopě
Průčelí do ulice Na příkopě
Účel stavby
Základní informace
Slohklasicistní architektura
ArchitektBedřich Bendelmayer
Výstavba1927
Poloha
AdresaPraha 1, Nové Město, ČeskoČesko Česko
UliceNa příkopě a Panská ulice
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Československé obchodní banky je stavba, která se nachází v Praze na rohu ulic Na příkopě a Panská. Současná stavba vznikla na místě domu U tří líp v letech 1927–1933 podle plánu architekta Bedřicha Bendelmayera pro potřeby Československé obchodní banky (ČSOB).[1] Dům je otevřen hlavním průčelím do ulice Na příkopě a pokračuje podélně do hloubky bloku ulicí Panská. V současné době se v domě nachází obchodní centrum a kanceláře. Dům byl rekonstruován pouze s ponecháním fasády do ulice, vnitřek je kompletně nový.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Průčelí domu je tvořeno třemi vchody uzavřenými zlatou mříží a na překladu ozdobeny čtyřmi sochami od Jaroslava Krepčíka.[1] Mezi nimi se nacházejí půlkruhová okna. Ta jsou ukončena ve stejné výšce jako okna v okolí dveří. Všechna okna jsou zamřížovaná a celá spodní část je obložena velkými pískovcovým bloky s vertikálními drážkami. Stejné je to i v ulici Panská. Vyšší část fasády je nahozená a bělavá, střecha je měděná.

Na čelní fasádě se nacházejí dvě pamětní desky. Jedna vlevo z pohledu z ulice a druhá vpravo. Deska vpravo je doplněna bustou od Bohumila Neužila z roku 1932 a je věnována Boženě Němcové, která zde v letech 1820–1862 žila – v původním domě U tří lip.[1] Vlevo se pak nachází pamětní deska věnovaná obětem květnové protinacistické revoluce roku 1945, kde zde padlo pět mužů.[zdroj?]

Užití[editovat | editovat zdroj]

Původně sídlo ČSOB, pro jejíž účel byl dům vystavěn, po roce 2000 plánována rekonstrukce na hotel, později však přestavěno na nákupní centrum a kanceláře.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c POCHE, Emanuel. Prahou krok za krokem; Uměleckohistorický průvodce městem. Praha: Paseka, 2001. 354 s. ISBN 80-7185-373-9. Kapitola Staré město a dolní Nové město pražské (Praha 1), s. 179. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]