Převěj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schéma převěje, jejích částí, formativních sil a nebezpečné zóny

Převěj je přečnívající okraj sněhu na horském hřebenu nebo na stranách žlebu. Vzniká převíváním sněhu přes ostré terénní rozhraní. Na něm se sníh zachycuje a ukládá. Převěje se tvoří na závětrné straně hřebene, nebo na jeho strmější straně.[1]

Převěje jsou rizikovým prvkem při pohybu v horském terénu. Při pohybu po jejich povrchu může dojít k jejich odlomení a pádu do propasti. I pokud nedojde k utržení převěje, mezi ní a terénem se tvoří mezera zakrytá slabou sněhovou pokrývkou, kterým může osoba pohybující se po tomto rozhraní propadnout. Tato mezera bývá špatně vizuálně identifikovatelná, což ztěžuje volbu bezpečné trasy. Bezpečnostním pravidlem je pohybovat se na opačné straně hřebene, než se převěj tvoří, a to v dostatečné vzdálenosti od terénní osy hřebene.[2]

Převěje tvoří také riziko v lavinovém terénu, jejich uvolnění a pád může vyvolat lavinu. Převěje jsou zvláště náchylné k utržení po předchozím oteplení.

Mezi horolezce, kteří zemřeli při utržení převěje, nebo propadem mezi převějí a terénem, patří například Hermann Buhl, Fritz Kasparek, nebo Alfred von Pallavicini.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Snow cornice na anglické Wikipedii a Wechte na německé Wikipedii.

  1. WELZENBACH, Wilhelm. Untersuchungen über die Stratigraphie der Schneeablagerung und die Mechanik der Schneebewegengen nebst Schlussfolgerung auf die Methoden der Verbauung. In: Wissenschaftl. Veröffentlichungen d. D. u. Ö. Alpenvereins. Nr 9. Karlsruhe: Deutscher und Österreichischer Alpenverein, 1930.
  2. MAIR, Paul. Auf der sicheren Seite. Bergundsteigen. Roč. 09, čís. 2, s. 60–62. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]