Předseda vlády Severního Kypru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předseda vlády Severního Kypru
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı
Úřadující
Ünal Üstel

od 2022

PředchůdceFaiz Sucuoğlu
První ve funkciMustafa Çağatay
Vytvoření15. listopadu 1983
Webová stránkahttps://basbakanlik.gov.ct.tr/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Severokyperská turecká republika je poloprezidentská zastupitelská demokratická republika. Severní Kypr je de facto stát,[1] který leží v severovýchodní části ostrova Kypr. Severní Kypr, který uznává pouze Turecko, je všemi ostatními státy považován za součást Kyperské republiky.

Prezident je hlavou státu a předseda vlády hlavou vlády. Výkonnou moc vykonává vláda. Zákonodárnou moc má jak vláda, tak Shromáždění republiky. Soudní moc je nezávislá na výkonné a zákonodárné moci. Předseda vlády musí mít pod kontrolou většinu parlamentu, aby mohl vládnout.

Od roku 1983 bylo na Severním Kypru šestnáct premiérů. Předchůdcem premiérského úřadu byl post známý jako „předseda turecké komunální komory na Kypru“. Jediný muž, který tento post zastával, byl Rauf Denktaş od 29. prosince 1969 do 5. července 1976. Před jednostranným vyhlášením nezávislosti turecké komunity na Kypru v roce 1983 byli tři premiéři.

Úřadující premiér Ünal Üstel složil přísahu dne 12. května 2022.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Prime Minister of Northern Cyprus na anglické Wikipedii.

  1. GRIFFITHS, Ryan D. Secession and the Sovereignty Game: Strategy and Tactics for Aspiring Nations. [s.l.]: Cornell University Press Dostupné online. ISBN 978-1-5017-5474-6. DOI 10.7591/j.ctv153k63s. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]