Příměstský tábor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Příměstský tábor je docházková týdenní akce pro děti a mládež nabízející volnočasový program.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Příměstské tábory jsou vyhledávány především za účelem hlídání dětí[2] a mládeže a vyplnění jejich volného času, a to obzvláště během prázdnin, kdy dětem rodiče často z pracovních důvodů nemají možnost zajistit celodenní péči. Na rozdíl od klasických letních táborů však nenabízejí možnost přespání.[1]

Časová organizace[editovat | editovat zdroj]

Většina příměstských táborů se koná v letních měsících, nicméně v nabídce bývají i tábory během jarních i podzimních prázdnin.

Děti jsou organizátorům svěřovány na dobu jednoho týdne anebo několika dnů v jednom týdnu dle pravidel stanovených organizátorem. Začátek i konec každodenního programu odpovídá zhruba běžné pracovní době či trvání školního dne, trvá tedy od ranních do odpoledních hodin, a bývají organizátorem akce jasně stanovené. Do stanoveného času si děti vyzvedne oprávněná osoba nebo mohou s jejím písemným svolením odejít domů samy. V místě konání tábora bývá pro účastníky tábora zajištěné stravování.

Druhy táborů[editovat | editovat zdroj]

Příměstské tábory bývají podobně jako tábory letní zaměřeny tematicky. Organizují se tábory zaměřené na rozličné koníčky, jako je sport, kultura a výtvarné umění, nebo získávání a prohlubování vědomostí a dovedností. Mohou celé probíhat na jednom místě a/nebo jsou sestaveny z cest spojených s poznáváním.[3] Tzv. běžné tábory bývají spojeny s místem, kde se tábor koná, a mohou také zahrnovat výlety.

Pořadatelství[editovat | editovat zdroj]

Pořadatelé jsou povinni zajistit vyhovující podmínky pro pobyt dětí, které vyplývají ze zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a na něj na něj navazující vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb.[2]

Typickými organizátory příměstských táborů jsou organizace, jež nabízejí zájmové kroužky během školního roku a letní pobytové tábory, nicméně stávají se jimi i takové, které chtějí vyjít vstříc vlastním zaměstnancům a připravují denní program především pro jejich děti, i když volná místa pak nabízejí i veřejnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Tábory a jiné zotavovací akce : průvodce jejich přípravou.. Praha: IDM MŠMT 136 s. ISBN 8086033937. OCLC 56866831 
  2. a b Přehled legislativy pro pořádání příměstských táborů | Poradna ČRDM. poradna.crdm.cz [online]. [cit. 2018-01-23]. Dostupné online. 
  3. USER, Super. Přehled příměstských táborů. www.m-tes.cz [online]. [cit. 2018-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-06-19. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HARMACH, Jaromír. Tábory a jiné zotavovací akce: průvodce jejich přípravou. Praha: IDM MŠMT 136 s. ISBN 8086033937. OCLC 56866831 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]