Opinel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opinel
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1890
ZakladatelJoseph Opinel
Adresa sídlaChambéry, Francie
Charakteristika firmy
Oblast činnostivýroba
Produktynůž
Identifikátory
Oficiální webwww.opinel.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Opinel je francouzská firma vyrábějící kapesní nože. Založena byla v roce 1890.

Nože Opinel jsou jednoduché, robustní, ale levnější zavírací kapesní nože se střenkou z bukového dřeva, vyráběné od roku 1890 ve francouzském městě Saint-Jean-de-Maurienne v oblasti Savojska. Sídlem firmy a výroby je od roku 1973 francouzské město Chambéry.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Nůž č. 10
Nůž č. 7 s nerezovou čepelí

První nůž Opinel vyrobil Joseph Opinel v dílně svého otce v malé obci Albiez-Le-Vieux u Saint-Jean-de-Maurienne. Od roku 1896 vyráběl se třemi zaměstnanci okolo 60 kusů denně. V roce 1901 už původní dílna nestačila a tak Opinel postavil novou, ve které zaměstnával patnáct dělníků. O osm let později si Opinel nechal registrovat obchodní známku s logem firmy: ruku s korunkou (main couronnée), to od té doby označuje všechny čepele nožů. Nože prodávali nejprve obchodní cestující, později Opinel začal i sám svou produkci vyvážet do Belgie a Itálie. V roce 1911 získal jeden z jeho nožů zlatou medaili na mezinárodní výstavě v Turíně.

V roce 1920 se výroba rozšířila i do nově postavené továrny ve městě Cognin u Chambéry. Do začátku druhé světové války firma prodala 20 miliónů nožů. Společnost i v současnosti vlastní rodina zakladatele. V Saint-Jean-de-Maurienne je i muzeum (Le Musée de l'Opinel). V provozech v Cogninu a Chambéry firma zaměstnává okolo sta zaměstnanců, a ročně vyrábí čtyři až pět miliónů nožů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kroužek pootočením zajišťující čepel proti zavření

Materiály[editovat | editovat zdroj]

Tradiční modely mají střenku z bukového dřeva a čepel z vysoceuhlíkové oceli. Ta má sice dobré ostří (oproti nerezovému materiálu se nemusí tak často ostřit) ale je nutné ji udržovat čistou a suchou aby nekorodovala.

V průběhu let vznikla široká škála variací na základní typ, používajících dřevo z dubu, ořešáku, olivovníku, nebo habru. Někdy se používají i jiné materiály jako například rohovina. Čepele jsou vyráběny i z nerez oceli a tak jsou tyto nože téměř bezúdržbové.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Stejný nůž po otočení zajišťovacího kroužku připravený k zavření

Konstrukce nožů Opinel je velice jednoduchá; sestává ze tří nebo čtyř částí: čepel, dřevěná rukojeť, nýtovaný kovový pásek, držící čepel a (mimo malých modelů) kroužek k zajištění čepele ve správné pozici, chránící uživatelovu ruku před nečekaným zavřením nože. Kroužek byl zaveden v roce 1955.

Velikosti[editovat | editovat zdroj]

Porovnání velikosti nožů číslo 2 a Géant

Klasické modely nožů Opinel jsou vyráběny v deseti velikostech, číslovaných od 2 do 12. Nože Opinel velikosti 1 (čepel 2 cm) a 11 se přestaly vyrábět v 30. letech. Nůž číslo 8 (s čepelí 8,5 centimetru) je nejpoužívanějším běžnými uživateli, větší modely jsou používány při kempování nebo jako kuchyňské nože. Později se začal vyrábět i model 13, (Le Géant: Gigant) s čepelí 22 cm.

Označení Délka čepele (cm)
2 3,5
3 4
4 5
5 6
6 7
7 8
8 8,5
9 9
10 10
12 13
13 22

Design[editovat | editovat zdroj]

Zahradnická žabka Opinel

Elegantní křivka čepele je tradičního španělského designu, známého pod názvem yatagán. V současnosti firma vyrábí široký sortiment modelů. Byly přidány i nové modely pro zahradníky a kuchaře a jídelní nože.

[editovat | editovat zdroj]

Tradice opatřovat nože znakem mistra nožíře pochází z nařízení francouzského krále Karla IX. v 16. století. Joseph Opinel si v roce 1909 zvolil symbol korunované ruky (la Main Couronée), která kombinuje žehnající gesto Jana Křtitele ze znaku města Saint-Jean-de-Maurienne a korunu jako připomínku savojského vévodství.[1]

Nože Limited edition[editovat | editovat zdroj]

Opinel také vyrábí nože v omezených sériích k významným událostem, jako například k Mistrovství světa ve fotbale, pořádaném v roce 1998 ve Francii, k Tour de France, a také třeba nůž Opinel History 2000 k oslavám roku 2000.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]