Opatství Sacromonte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opatství Sacromonte
Opatství Sacromonte
Opatství Sacromonte
Lokalita
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
MístoGranada
Souřadnice
Map
Základní informace
Založení17. století
Odkazy
Webabadiasacromonte.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Opatství Sacromonte, španělsky Abadía del Sacromonte, je sakrální komplex v Sacromonte, části španělského města Granada. Španělskou kulturní památkou je od roku 1979.


Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1595 byly nalezeny na hoře Valparaiso (v současné době pojmenované Sacromonte), ostatky učedníků svatého Jakuba a olověné desky psané v arabštině, které popisují mučednictví sv. Cecila, sv. Tesifóna a sv. Hisicia, známé jako libros plúmbeos. Důsledky tohoto nálezu byly obrovské. Na horu bylo instalováno mnoha křížů, kolem 1200 kusů, často od cechů a řemeslníků.[1] Do současnosti se dochovaly pouze čtyři. Františkáni v roce 1633 vybudovali křížovou cestu z města Sacromonte, která končila v malé kapli věnované Božímu hrobu. Hora se stala poutním místem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Komplex se skládá ze Svatých jeskyní, opatství, Staré a Nové koleje.

Svaté jeskyně

V letech 1595 a 1597 byly provedeny první práce na odkrytí míst s nálezy ostatků. Všechny jeskyně jsou ohraničeny cihlovou zdí s cimbuřím a zdobené hvězdami, kruhy a květinami. U vstupu je oltář s dvěma voskovými figurami přinesenými z Říma v roce 1843 s ostatky mučedníků Victora a Leôncia. Pod oltářem jsou schody vedoucí do několika kaplí. Vedle jeskyní je kanovnický hřbitov.

Opatství

Na počátku 17. století byl postaven klášter, který měl velký význam jako kulturní a náboženské centrum, a jehož úpadek také způsobil úpadek Sacromonte. Arcibiskup Granady, Pedro de Castro Cabeza de Vaca y Quiñones, pověřil stavbou jezuitského bratra a architekta Pedra Sáncheze. Knihovna kláštera uchovává jeho stavební plány. Nádvoří je nejvýraznějším prvkem komplexu. Čtyři strany jsou tvořeny galeriemi s toskánskými sloupy. V patře se nachází prosvětlovací otvory mezi vrstvenými pravoúhlými pilastry. V centru nádvoří s kamennou dlažbou je velká kašna.

Kostel je věnován Nanebevzetí Panny Marie. První budova měla jednu loď s křížovou klenbou. Od 18. století byl rozšiřován na půdorys ve formě latinského kříže, se třemi loděmi, presbytářem, křížením a chórem.[2] Hlavní loď má valenou klenbu a postranní křížovou. Chór byl proveden Franciscem Díaz del Riverem mezi roky 1615 až 1617. Oltářní obraz je přičítán Blasu Morenovi.

V hlavní budově, která byla postavena v letech 1600 až 1610, byla založena jedna z prvních soukromých škol v Evropě. Dnes je klášter sídlem farnosti.

Muzeum

Nové Muzeum bylo otevřeno v únoru roku 2010 na jedné straně nádvoří. Uchovává řadu děl granadských umělců a dalších cenností.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Abadía del Sacromonte na španělské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]