Old Slains Castle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Old Slains Castle
Zbytky hradu Slains
Zbytky hradu Slains
Základní informace
Výstavba13. století
Další majiteléJohn Comyn, hrabě z Buchanu
Gilbert Hay
Francis Hay, 9. hrabě z Errollu
Poloha
AdresaAberdeenshire, SkotskoSkotsko Skotsko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyLB16051 a SM3250
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Old Slains Castle jinak známý také jako Old Castle Slains je zřícenina hradu blízko vesnice Collieston ve správní oblasti Aberdeenshire ve Skotsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad ze 13. století byl původně majetkem Johna Comyna, hraběte z Buchanu. Po propadnutí jeho majetku ve 14. století věnoval král Robert I. Siru Gilbertu Hay hrad jako uznání za jeho podporu v boji proti Angličanům.[1] V roce 1594 vedl Francis Hay, 9. hrabě z Errollu neúspěšnou rebelii proti králi Jakubovi I. na jehož příkaz byl hrad zničen. Když se Francis Hay vrátil roku 1595 z exilu v Dánsku, nechal si postavit u vesnice Cruden Bay nový hrad New Slains Castle.

I po zničení hradu byl poloostrov nadále obýván. V 18. století se zde nacházela rybářská vesnice. V roce 1845 zde bylo zaznamenáno 14 domů 84 obyvatel, ovšem na začátku 20. století byla vesnice již kompletně opuštěná.

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Stavba stála na malém úzkém skalnatém poloostrově u Severního moře. Původně se jednalo o silnou pěti patrovou obytnou věž, která byla odříznuta od pevniny suchým příkopem vedoucím skrze celou šíři poloostrova. Zeď bránící část směrem k pevnině byla přistavěna na začátku 16. století.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Z hradu zůstala stát jedna zeď s výškou zhruba 25 metrů. V 50. letech 20. století v místě ruin vznikl tří patrový dům sousedící s rybářským domkem z 18. století. Od roku 1991 zde proběhlo několik archeologických vykopávek, poslední v roce 2007. Hrad Slain je navržen pro zařazení pod ochranu památek Historic Environment Scotland.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Old Slains Castle na anglické Wikipedii.

  1. a b Old Slains Castle [online]. Historic Environment Scotland, 2008 [cit. 2020-04-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]