Obejmi mě, prosím

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obejmi mě, prosím
AutorPrzemysław Wechterowicz
Původní názevProszę mnie przytulić
PřekladatelMichael Alexa
IlustrátorEmilia Druibaková
Literární formapróza
ŽánrLiteratura pro děti
OceněníLiterární cena Varšavy, 2014
VydavatelHost
Datum vydání2017
Počet stran36
ISBN978-80-7577-235-0
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obejmi mě, prosím (polsky Proszę mnie przytulić) je dětská kniha od polského autora Przemysława Wechterowicze, vydaná roku 2013. V češtině vyšla v roce 2017 v nakladatelství Host. Kniha se skládá z jednoho krátkého, poučného příběhu o Medvídkovi, který se vydává obejmout všechny obyvatele lesa. Knihu ilustrovala Emilia Druibaková, do češtinu ji přeložil Michael Alexa.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jednoho rána se malý Medvídek vzbudí a začne přemýšlet, čím by si asi ten obyčejný den zpříjemnil. Když tu jeho tatínka napadne, zlepšit si den tím, že půjdou někoho obejmout. Obejmou v lese každého, koho potkají. Nejdříve přijdou za housenkou, která se po objetí promění v motýla. Navštíví zajíce, který se cpe mrkví. Potkají jezevce, který zrovna vylezl ze své nory. A nakonec obejmou i vyděšeného myslivce. V závěru knihy malý Medvídek zjistí, že je to ten nejlepší recept na krásný a spokojený život, a tento pocit si odnáší i všichni obyvatelé lesa – od té doby nikdo na objímání nedá dopustit. Každé popsané setkání může být přitom záminkou pro rozhovor nebo poučení dítěte o chování zvířat, jejich vzhledu a životě.[1]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Kniha získala Literární cenu Varšavy v roce 2014, tentýž rok byla zařazena do katalogu White Ravens, který každoročně vytváří Internationale Jugendbibliothek v Mnichově a upozorňuje tak na 200 nejzajímavějších knížek titulů pro děti a mládež.[2] Kniha byla vydána ve čtrnácti zemích.[3]

Kniha je hodnocena jako vhodný prostředek pro výuku empatie a nezištného sdílení lásky mezi předškolními dětmi.[4] Lze ji využít také pro rozvoj komunikačních dovedností dětí od dvou let věku a pro posilování jejich zájmu o literaturu.[5] Jako pozitivní prvek bývá vnímáno také bourání stereotypů o maskulinitě – přestože jsou hrdiny knihy dva medvědí samci, otec a syn, neobávají se vůči ostatním zvířatům projevovat něhu.[6] Helena Žáčková v recenzi na iLiteratuře, přestože knihu jinak hodnotí jako poměrně kvalitní, upozornila na skutečnost, že stereotypizace přetrvává ve vyobrazení zvířat (medvěd má rád med, vlk číhá na Karkulku). Opakující se schéma příhod pak může snadno vést ke ztrátě pozornosti.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Proszę mnie przytulić – recenzja książki [online]. SEL (Stowarzyszenie Edukatorów Leśnych) [cit. 2022-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-06-25. (polsky) 
  2. Obejmi mě, prosím [online]. jeduvknize.cz [cit. 2022-04-13]. Dostupné online. 
  3. a b ŽÁČKOVÁ, Helena. Wechterowicz, Przemysław: Obejmi mě, prosím [online]. iLiteratura.cz [cit. 2022-04-13]. Dostupné online. 
  4. SEDLÁČKOVÁ, Veronika. Rozvoj empatie pomocí literatury pro děti. České Budějovice, 2021. 96 s. bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Eva Svobodová. s. 38. Dostupné online.
  5. SALAJKOVÁ, Kateřina. Metodika výběru a práce s knihou pro dvouleté děti. Olomouc, 2020. 65 s. bakalářská práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Luboš Veselý. s. 35. Dostupné online.
  6. SOŚNICKA, Kamila. „Proszę mnie przytulić” Przemysław Wechterowicz [online]. Biblioteka Publiczna im. Marii Konopnickiej w Suwałkach [cit. 2022-04-16]. Dostupné online. (polsky)