Nové administrativní hlavní město

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nové administrativní hlavní město
العاصمة الإدارية
Poloha
Souřadnice
StátEgyptEgypt Egypt
Nové administrativní hlavní město
Nové administrativní hlavní město
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha688,0 km²
Správa
Vznik2015
Oficiální webthecapitalcairo.com
Telefonní předvolba02
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nové administrativní hlavní město (New Administrative Capital, NAC, العاصمة الإدارية الجديدة, al-ʿĀṣima al-ʾIdārīya al-Gadīda) je plánované budoucí hlavní město Egypta. Buduje se od roku 2015 v poušti 45 km východně od Káhiry u silnice do Suezu. Oficiální název města se teprve vybírá.

Prezident Abd al-Fattáh as-Sísí představil stěhování metropole jako součást rozvojového programu Egypt Vision 2030. Projekt reaguje na nízkou kvalitu života v přelidněné Káhiře a na potřebu investovat do strategického regionu podél Suezského průplavu. Stavbou města byla pověřena akciová společnost s většinovou státní účastí ACUD.

Zastavěná plocha má mít rozlohu přes 700 km² a mělo by v ní žít přes šest milionů obyvatel. NAC je zamýšleno jako chytré město s výhradně bezhotovostním platebním stykem a s využíváním obnovitelné energie. Centrální část bude obepínat největší městský park na světě. Nová metropole má být propojena rychlodráhou s dalšími egyptskými velkoměsty. Ve městě se budují ministerstva, ambasády, hotely, zábavní parky, obchodní centra, technologické, vzdělávací a zdravotnické instituce.[1] Postaveny již byly mešity, z nichž Egyptské islámské kulturní centrum je největší v zemi, katedrála koptské pravoslavné církve a sportovní stadion s kapacitou 93 000 diváků, který by měl podle plánů egyptské vlády hostit letní olympijské hry v roce 2036.[2] V roce 2019 bylo v Novém administrativním hlavním městě otevřeno mezinárodní letiště. Rozestavěný mrakodrap Iconic Tower se stal se 394 metry nejvyšší budovou Afriky. Plánuje se budova Oblisco Capitale, která má dosáhnout kilometrové výšky.[3] Náklady na postavení města byly odhadnuty na 45 miliard dolarů.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Egypt se chystá na přesunutí hlavního města - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-06-21]. Dostupné online. 
  2. Hry ve stínu pyramid? Egypt chce hostit první africkou olympiádu. ČT sport - Česká televize [online]. [cit. 2023-06-21]. Dostupné online. 
  3. New Cairo. Egypťané chtějí „přestěhovat“ metropoli. DifferentNow [online]. 2021-04-28 [cit. 2023-06-21]. Dostupné online. 
  4. BĚLKA, Michal. Číňané zaplatí pro Egypt novou metropoli. Káhiru má zastínit za pět let. iDNES.cz [online]. 2016-10-11 [cit. 2023-06-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]