Nitriansky mestský park

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Městský park se nachází v severozápadní části Starého města v Nitře. Známý je i pod názvem Městský park na Sihoti.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rozloha parku je 20 hektarů, skládá se ze tří částí – Starého parku Sihoť, střední části, která se nazývá Spojovací park, a jižní části, tzv. Nový park.

Součástí jižní části, zvané Nový park, jsou dvě jezera Velká Hangócka a Malá Hangócka. Jezera spojuje malý potok přemostěný dřevěným obloukovým mostem. Jezera jsou oblíbeným místem rybářů.

Nejstarší část parku se nazývá Starý park Sihoť. Tato nejsevernější část parku byla založena v polovině 19. století. Nacházejí se zde dětská hřiště, prolézačky, překážková lanová dráha, společenské hry mlýn a ruské kuželky, bludiště a Gazdovský dvůr s domácími zvířátky.

Park byl původně lužní les, vysazené lipové aleje a různé druhy domácích a cizokrajných dřevin vytvořily zelenou oázu uprostřed rušného města.

Vycházkové chodníky jsou uspořádány do hvězdy, uprostřed níž se nachází Žabí fontána s vodníkem Žbluňk (autorem je nitranský sochař Július Bártfay).

Hlavní promenáda směřuje k bývalé klasicistní letní kavárně, kterou dal v roce 1831 postavit biskup Jozef Wurum. V roce 2015 byl provoz obnoven s názvem Starý biskupský hostinec.

Městský park je místem odpočinku a zábavy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nitriansky mestský park na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lacika, Ján. Nitra a okolí. Bratislava: DAJAMA, 2003. ISBN 80-88975-53-0 . S. 72.
  • brožura Příroda Nitry a okolí, vydaná Městem Nitra v roce 2012

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]