Natalia Ponce de León

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Natalia Ponce de León
Narození8. srpna 1980 (43 let)
Bogota
KolumbieKolumbie Kolumbie
Alma materInstitución Universitaria Politécnico Grancolombiano
Povoláníobchodnice
OceněníBBC 100 Women (2016)
Mezinárodní cena ženské odvahy (2017)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Natalia Ponce de León (* 8. srpna 1980 Bogota) je KolumbieKolumbijka, která se stala obětí trestného činu útoku kyselinou. Jako přeživší ve své zemi úspěšně vedla kampaň za zákon namířený proti pachatelům útoků kyselinou. V roce 2016 byla zařazena na seznam 100 žen BBC.

Narodila se v Bogotě. Krátce žila v Londýně, kde studovala angličtinu a pracovala jako servírka. Po návratu do Kolumbie začala pracovat spolu se svou matkou na výrobě školních uniform. Dne 27. března 2014, když byla na návštěvě u své matky v Santa Barbaře, ji nečekaně napadl Jonathan Vega, který jí na obličej a tělo vylil litr kyseliny sírové. Vega, bývalý soused, byl údajně Natalií „posedlý” a vyhrožoval jí smrtí poté, co odmítla jeho nabídku ke vztahu. 24 % jejího těla bylo v důsledku útoku vážně popáleno. Natalie od útoku podstoupila 37 rekonstrukčních operací obličeje a těla.

Její případ nebyl ojedinělý. Tři roky před jejím útokem hlásila Kolumbie jeden z nejvyšších počtů útoků kyselinou na obyvatele na světě. Dokud se však v měsících po jejím útoku nerozjela její kampaň, neexistoval žádný účinný zákon. Nový zákon, který nese její jméno, definuje útoky kyselinou jako zvláštní trestný čin a zvyšuje maximální tresty pro odsouzené pachatele na 50 let vězení.[1] Cílem zákona je také poskytnout obětem lepší státní lékařskou péči včetně operací a psychologické terapie. Natalia Ponce de León vyjádřila naději, že nový zákon bude působit jako odstrašující prostředek proti budoucím útokům.

Během své kampaně vystupovala na veřejnosti s ochrannou maskou.[1] Rozhodla se však ukázat svou tvář, když v dubnu 2015 vyšla kniha El renacimiento de Natalia Ponce de León (Znovuzrození Natalie Ponce de León), která vypráví její příběh.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Natalia Ponce de León na anglické Wikipedii.

  1. a b Stalker jí kyselinou znetvořil obličej. Podívejte se, jak vypadá dnes, poprvé bez ochranné masky! [online]. extra.cz, 2017-07-14 [cit. 2023-03-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]