Národní park Yasuní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Yasuní
IUCN kategorie II (Národní park)
Základní informace
Vyhlášení1979
Nadm. výška210 m n. m.
Rozloha9 823 km²
Poloha
StátEkvádorEkvádor Ekvádor
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní park Yasuní
Národní park Yasuní
Další informace
Webwww.unesco.org/mabdb/br/brdir/directory/biores.asp?mode=all&code=ECU+03
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Yasuní je národní park ve východním Ekvádoru (provincie Napo, Pastaza a Orellana). Má rozlohu 9 283 km². Národní park byl vyhlášen 26. července 1979 a v roce 1989 se stal biosférickou rezervací UNESCO.[1] Je pojmenován podle řeky Yasuní, která je přítokem Napa.

Poloha na rozhraní Amazonie a And se odráží ve vysoké biologické diverzitě. Na jednom hektaru zde žije víc živočišných druhů než v celé Evropě.[2] Podnebí je rovníkové, s teplotami okolo 27 °C a ročními srážkami 3400 mm.

Převládá zde černá voda, kterou obývá kapustňák jihoamerický a vydra obrovská. V deštných lesích žijí opice jako chvostan kosmatý, chápan vlnatý, kotul veverovitý a kosman zakrslý. K dalším savcům rozšířeným v parku patří jaguár americký, tapír jihoamerický a pásovec velký. Vyskytuje se zde také velké množství ptáků (aratinga tmavohlavý, pipulka modrotemenná a vlaštovka bělopruhá), obojživelníků (listovnice hranatá a rosnička yasuni) a plazů (křovinář, šnekožrout a kajman). V roce 2004 zde byl objeven nový endemický druh listonosa.[3] Rostou zde palmy z rodů baktris, euterpe a mauricie, podél řek převládá montrichardia.

Na území parku žijí domorodí Huoarani. Nacházejí se zde velká ložiska ropy. Prezident Rafael Correa přišel v roce 2007 s návrhem, že pro zachování ekosystému nebudou Ekvádorci těžit, pokud dostanou od mezinárodního společenství finanční kompenzace. Iniciativu podpořily osobnosti jako Sting, Al Gore a Leonardo DiCaprio.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ecuador Travel Dostupné online[nedostupný zdroj]
  2. Napo Wildlife Center Dostupné online
  3. Semantic Scholar Dostupné online
  4. Scientific American Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]