Mychajlo Verbyckyj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mychajlo Verbyckyj
Rodné jménoMychajlo Mychajlovyč Verbyckyj
Narození4. března 1815
Jawornik Ruski
Úmrtí7. prosince 1870 (ve věku 55 let)
Młyny
Příčina úmrtírakovina
Místo pohřbeníMłyny
Povoláníkněz, hudební skladatel a sbormistr
Nábož. vyznáníUkrajinská řeckokatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mychajlo Mychajlovyč Verbyckyj (ukrajinsky Михайло Михайлович Вербицький; * 4. března 1815, Jawornik Ruski nebo Ulucz – 7. prosince 1870, Młyny) byl ukrajinský řeckokatolický kněz, sociální aktivista, hudební skladatel.Je autorem hudby k písni Šče ne vmerla Ukrajina (Ще не вмерла Україна), státní hymně Ukrajiny.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl farářem řeckokatolické farnosti v Jaworniku Ruskim. V raném dětství Mychajlo osiřel a spolu s bratrem byli vychováni příbuzným Ivanem Snihurskim z Przemyślu. Studoval na semináři ve Lvově a Przemyślu. Na kněze byl vysvěcen v roce 1850 a o šest let později se stal farářem řeckokatolické farnosti v Młynech u Radymna. Působil v ukrajinském sboru v Przemyślu, později vedl sbor ve Lvově a vystupoval i jako sólista. Spolupracoval s ukrajinskými divadly v Przemyślu a Lvově a komponoval hudbu pro zde uváděné hry. Píseň Szcze ne wmerła Ukrajina byla napsána v roce 1864 pro hru Zaporożcy, kterou nastudovalo lvovské divadlo „Ruské Besidy“.

Ve farnosti Młyny vykonával pastorační službu 14 let. Po své smrti v prosinci 1870 byl pohřben na hřbitově u místního kostela. Kamenný náhrobek pro jeho hrob ve tvaru lyry byl financován členy akademického sboru "Banduryst " ve Lvově. Dne 12. dubna 2005 byla slavnostně vysvěcena kaple nad Verbyckého hrobem a ceremoniálu se zúčastnil tehdejší prezident Ukrajiny Viktor Juščenko.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Současné fotografie míst souvisejících se skladatelem:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mychajło Werbycki na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]