Muži jdou v tmě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muži jdou v tmě
AutorJiří Marek
Obálku navrhlFrantišek Tichý
ZeměČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykčeština
EdiceVilímkova knihovna
Žánrromán
VydavatelJos. R. Vilímek
Datum vydání1946
Počet stran181
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muži jdou v tmě je baladicky laděný druhoválečný román českého spisovatele Jiřího Marka. Jde o autorovu románovou prvotinu; hrdinové jsou čtyři sovětští parašutisté a český poručík-politický komisař, účastníci výsadku do tzv. protektorátu z března 1945.

V anotaci na klopách přebalu knihy je psáno:

Na podkladě skutečné události, jedné ze sta a tisíců podobných, v nichž se formoval tragický osud neznámých hrdinů boje za vítězství spravedlnosti a osvobození našeho národa, napsal Jiří Marek, autor neobyčejné schopnosti fabulační a vpravdě básnicky vyspělé výraznosti slovesné tuto „malou hrdinskou epopej“.

Skupina parašutistů vyslaná do jižních Čech je omylem vysazena z letadla několik desítek kilometrů od určeného místa a musí zdlouhavými nočními pochody dorazit na původně stanovený bod. V tomto dějovém rámci převzatém z vyprávění kpt. J. Nezvala, rozvíjí Marek svůj lyricky ztvárněný a psychologicky zdůvodněný příběh života a smrti, sugestivní pásmo dramatických proměn lidských povah v nejosudovějších okamžicích. Nečekejte však napínavou a sensační zkazku s partyzánským námětem! Jiří Marek (nar. 1914) osvědčil již ve svých dřívějších povídkových a románových pracích (Lidé z Poljany, Život se nevrací, Pečeť věrnosti) vzácnou vlohu k názorné charakteristice postav a prostředí, rovnoměrně vyváženou dušezpytným jemnocitem pro otřesy a krise lidských niter.

Toto dílko, vzácně čisté, mistrně psychologicky propracované a svou prostotou nejvýš účinné, kotví pak již skoro bezpečně na okraji té oblasti, kde se básnicky ztvárňují fakta veliké doby a událostí do plastické hloubky dobrého literárního díla.

Muži jdou v tmě… Z bojovníků se náhle stávají skrývající se psanci, jejichž život je počítán na dny a hodiny a kteří jdou za určeným cílem propastí nejtěžších obětí. Nesmějí hlasitě promluvit, musejí mnoho vidět a zůstat neviděni. A jej jich stále míň.

Co v takových okamžicích depresivních situací říká nitro, srdce, duše člověka? Jaké těžké zkoušce změn podléhá charakter? A jak vypadá česká země, viděná za noci očima těchto statečných psanců? Jací jsou lidé z jejich krve, kteří jim tolikrát zkříží cestu? Ti obyčejní čeští lidé, bojácní i zbabělí, stateční a dobří, kladní i záporní hrdinové, o nichž se nikdy nebudou psát romány a kteří přece převážně tvořili ryzí, mravně nenarušené jádro národa?

Z tohoto pestrého povahového materiálu vyhmátl Marek jistě několik pevně postavených typů, které mluví za celek, typů, v nichž se obrazí prameny lidové víry ve vítězství. Tu pak osobní zážitky jednotlivců ustupují do pozadí a smysl a cíl jejich snažení se stává hlavní osou dramaticky plynulého děje, jehož závěr není tragický. Vždyť optimistický a tedy skutečný konec neřekl autor, nýbrž doba sama.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Román Muži jdou v tmě se mezi lety 1946 a 1985 dočkal 7 vydání v češtině:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Vyšlo ve spojení s druhým vydáním novely Muž proti moři téhož autora

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]