Moritz Daublebsky-Sterneck

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moritz Daublebsky-Sterneck
Narození29. února 1912
Bílovec
Úmrtí10. ledna 1986 (ve věku 73 let)
Vomp
Alma materPrávnická fakulta Německé univerzity v Praze
OceněníSpravedlivý mezi národy (1977)
RodičeMoritz Jakob Freiherr Daublebsky von Sterneck
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Moritz Daublebsky-Sterneck (29. února 1912, Bílovec10. ledna 1986 Vomp, Rakousko) byl rakouský Spravedlivý mezi národy z rodu Daudlebských ze Sternecku.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Moritz Georg Josef Franz Maria Freiherr Daublebsky von Sterneck byl synem Moritze Jakoba sv. pána Daublebsky-Sternecka (1871–1917) a jeho manželky Marie Amélie Františky Stefanie Salvadori z Whiesenhofu (1872–1962). Měl ještě tři sestry. V roce 1950 se oženil s Marie - Theresa von Biegelen (1920–2009) a měli spolu tři syny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Moritz studoval práva a získal titul JUDr.. Ve druhé světové válce sloužil ve Wehrmachtu na Slovensku v obci Borčice, kde se svojí matkou vlastnil dům. V této době zachránil dvě židovky před smrtí tím, že je po určitou dobu ukrýval. Jednalo se o Magdalenu Livii Dubnickou s matkou, které hledaly cestu k partyzánům a v tísni u něj zaklepaly. Při nebezpečí vyzrazení je převedl po mostě přes Váh, který hlídalo vojsko. Překročení mostu se zdařilo, ale krátce na to byly obě ženy objeveny a zatčeny. Byly odvezeny do koncentračního tábora Ravensbrück kde matka zemřela. Magdalena byla později převezena do koncentračního tábora Bergen-Belsen a zde se dočkala osvobození.

Za tento čin mu byl v roce 1977 přiznán titul Spravedlivý mezi národy[1] a zahradě Jad vašem byl vysazen strom.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Righteous Among The Nations: Moritz Daublebsky [online]. Jad Vašem [cit. 2016-02-25]. Dostupné online. (anglicky)