Mokré louky (Třeboň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na louky se seníky a městem Třeboň v pozadí.

Mokré louky, též Mokrá luka se nachází severovýchodně od města Třeboně v Jihočeském kraji. Oblast se táhne severo-jižním směrem od rybníka Rožmberk na severním okraji přes okolí stanice Třeboň-lázně až k Čertovu dubu. Louky představují historicky přirozenou bariéru, která znemožňovala růst města Třeboně v jeho dějinách na sever a na východ. Plocha nebyla až na drobné výjimky (ulice Dukelská, Hasičská zbrojnice) nikdy zastavěna.

Rozloha luk činí cca 450 ha. Jsou podmáčené s rašelinným podkladem, který má sílu až několik metrů. V minulosti byla část luk zaplavena rybníkem Rožmberk (na historických mapováních lze vyšší hladinu rybníka vypozorovat). V severojižním směru jimi prochází stoka; od západu k východu: Zlatá stoka, Prostřední stoka, říčka Olšovka a Černá stoka. Louky vznikly vykácením původního podmáčeného lesa.[1] Vzhledem k tomu, že se jedná o sníženinu bývají často zaplavovány.

Hospodářské využití luk spočívalo v sekání trávy a jejich pozdějším sušení v dnes památkově chráněných senících. Přeprava sena probíhala výhradně v zimě, když podmáčená oblast zmrzla.[2] Těžba rašeliny se ukázala rovněž být základem pro rozvoj lázeňství, které se rozvíjelo od konce 19. století.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]