Milada Jarolímková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milada Jarolímková
Základní informace
Narození31. prosince 1847
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí10. září 1886 (ve věku 38 let)
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníVinohradský hřbitov
Povoláníučitelka a hudební skladatelka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milada Jarolímková (rozená Svobodová, 31. prosince 1847 Praha10. září 1886 Praha[1]) byla česká klavíristka, učitelka hudby, hudební skladatelka, spolková činovnice a feministka. Byla manželkou středoškolského profesora matematiky Vincence Jarolímka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Sestra Božena Jahnová, pianistka a spolková činovnice

Narodila se v Praze do dobře situované rodiny. Její sestrou byla rovněž nadaná hudebnice, pozdější spolková činovnice Božena Jahnová. V dětství byla výtečnou pianistkou, docházela na soukromé hodiny hudby. Její sestra se provdala za Jiljíjo Vratislava Jahna, s nímž žila od roku 1863 v Pardubicích.

Učitelkou[editovat | editovat zdroj]

Stala se učitelkou klavíru, posléze se věnovala také hudební kompozici. Tvořila pravděpodobně kratší klavírní skladby, což byla v dobovém kontextu u žen-hudebnic ojedinělá činnost. Stala se rovněž jednou z prvních českých hudebních skladatelek.

Začala se též zapojovat do české spolkové činnosti: roku 1871 stala se členkou Ženského výrobního spolku českého, založeného především z iniciativy Karoliny Světlé, Elišky Krásnohorské a Emílie Bártové. Z gesce spolku byla pro tyto ženy provozována řemeslná a obchodní škola. Spolek si dal za cíl zaopatřit zejména, také válečné, vdovy a matky samoživitelky, které po ztrátě manžela nebyly schopny zajistit sobě, případně rodině, obživu a často tak upadaly do chudoby.

Provdala se okolo roku 1870 za středoškolského učitele matematiky Vincence Jarolímka[1], původem pocházejícího z Pardubic, později působícího na reálce v Písku. Spolu počali celkem pět dětí, z nichž se jedno nedožilo dospělosti.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Milada Jarolímková zemřela 10. září 1886 v Praze ve věku 39 let, tři dny po porodu svého syna Čeňka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2021-01-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]