Middelburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Middlesbrough, město v Anglii.
Tento článek je o městě v provincii Zeeland. O vesnici v provincii Jižní Holandsko pojednává článek Middelburg (Reeuwijk).
Middelburg
Middelburg – znak
znak
Middelburg – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška3 m n. m.
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
ProvincieZeeland
Middelburg
Middelburg
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha53,0 km²
Počet obyvatel49 956 (2023)
Hustota zalidnění941,7 obyv./km²
Správa
StarostaHarald Bergmann (od 2012)
Vznik1217
Oficiální webwww.middelburg.nl
Telefonní předvolba0118
PSČ4330–4338
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Middelburg je hlavním městem nizozemské provincie Zeeland a střediskem stejnojmenného správního okrsku (nizozemsky gemeente), do kterého náleží ještě obce Arnemuiden, Sint Laurens a Nieuw- en Sint Joosland. Middelburg leží na poloostrově Walcheren a s pevninou jej spojuje dálnice A58, N57 a železnice Vlissingen-Roosendaal. Středem města prochází plavební kanál Kanaal door Walcheren.

Podle údajů nizozemského ústředního statistického úřadu CBS v roce 2007 žilo ve městě Middelburg 38 954 obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Raný středověk[editovat | editovat zdroj]

Jak bylo zjištěno při archeologických vykopávkách po německém bombardování v roce 1940, Middelburg vzniknul v první polovině 9. století, neboť z té doby pocházejí nejstarší nalezené předměty. V této době za vlády Karla Velikého vzniká pět osídlených míst chráněných kruhovými hradbami, které sloužily jako ochrana před nájezdy Vikingů. Jsou to Burgh (Burgh-Hamstede), Domburg (město s mořskými lázněmi), Middelburg, Oost-Souburg a Oostburg. Byl to ale právě vikinský král Harald, který Middelburg budoval, když dostal Walcheren od císaře Lothara I. do držení jako své léno.

Středověk[editovat | editovat zdroj]

Přibližně roku 1125 bylo založeno opatství. Zahrnovalo mimo jiné dva kostely – Koorkerk ze 14. století a Nieuwe Kerk z 15. století. V Koorkerku je pravděpodobně pohřben Vilém II., zakladatel Haagu. V roce 1217 obdržel Middelburg městská práva. V letech 1460 a 1492 postihly Middelburg velké a ničivé požáry.

Na konci středověku byl Walcheren ostrovem a od pevniny jej odděloval splavný mořský průliv (het Sloe), ležící východně od Middelburgu. Díky tomu se mohlo město stát prospívajícím obchodním střediskem, po Amsterdamu nejdůležitějším v nezávislé Republice spojených nizozemských provincií, do jehož přístavu připlouvaly anglické a francouzské lodě. Jména některých ulic a starých domů často odkazují na kontakty se zahraničím.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Middelburg na nizozemské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]