Menerva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Menerva
Miscellanea ad antiquitatem propagandam spectantia
Základní informace
Datum založení1998
Datum zániku2004
Jazykčeština
Země původuČeskoČesko Česko
Klíčové osoby
VydavatelSdružení sv. Jana Neumanna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Menerva byl časopis o dějinách a kultuře antického starověku, který vznikl v roce 1998 s podporou Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích. Vydavatelem bylo Sdružení sv. Jana Neumanna. Cílem bylo přiblížit především studentům gymnázií a univerzitních humanitních oborů zajímavá témata z historie antického starověku.[1]

Název časopisu byl odvozen od jména bohyně Minervy (též Menerva či Menrva), která byla uctívána u Etrusků, Sabinů i Římanů jako patronka řemesel a lékařství. Po ztotožnění s řeckou Athénou se stala symbolem vědění a moudrosti.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Časopis Minerva

Na stránkách Menervy publikovali své příspěvky jak významní historici a pedagogové (Jan Bouzek, Jan Burian, Gerhart Dobesch, Radislav Hošek, Karl Christ, Pavel Oliva, Věra Olivová, Franco Sartori), tak začínající adepti historie a studenti; časopis se proto měl stát informačním zdrojem a rovněž i specifickou školou pro každého, komu není lhostejný antický starověk. Bylo však vydáno pouze několik čísel.

Po zániku Menervy se rozhodl vedoucí katedry společenských věd Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích docent Miroslav Sapík publikovat odborný periodický časopis Minerva v návaznosti na odbornou a koncepci Menervy: přes populární výklad materiálu zajistit vysokou odbornou úroveň článků a recenzí, poskytovat prostor pro spolupráci mezi učiteli a začínajícími adepty a také sloužit jako didaktická základna pro všechny milovníky antické kultury. Avšak i tento časopis zanikl.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nový časopis - Menerva /. katalog.lib.cas.cz. 2000. Dostupné online [cit. 2024-04-07]. ISSN 1211-3379. (Czech) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]