Marie Blahníková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Blahníková
Mrs. Mary Blahnik (časopis The Pharmaceutical Era, 1914)
Mrs. Mary Blahnik (časopis The Pharmaceutical Era, 1914)
Rodné jménoMarie Tomsová
Narození18. listopadu 1846
Chlistov
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí22. dubna 1914 (ve věku 67 let)
USAUSA USA
Místo pohřbeníČeský národní hřbitov v Chicagu
Národnostčesko-americká
Alma materCollege of Pharmacy v Chicagu (1888–1890)
Povolánífarmaceutka, feministka, osvětová pracovnice
Zaměstnavatelvlastní lékárenská praxe
ChoťVavřinec (Lorenz) Blahník (1845–1888)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Blahníková (rozená Marie Tomsová, anglicky Mary Blahnik, 18. listopadu 1846 Chlistov22. dubna 1914 Chicago[1]) byla česko-americká lékárnice, spolková činovnice a feministka. Roku 1890 se stala první Čechoameričankou, která vystudovala farmacii. Po smrti svého manžela pak vedla lékárnu v Chicagu a je uváděná jako jedna z vůbec prvních lékárnic ve Spojených státech.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako Marie Tomsová v Chlistově nedaleko Klatov v západních Čechách. Provdala se za lékárníka Vavřince Blahníka (1845–1888), pocházejícího z Poleňky v klatovském okrese.[2] S manželem se roku 1866 přestěhovali do USA, posléze se usídlili v Chicagu, kde tehdy žila početná česko-americká komunita. Tam začala užívat anglickou podobu svého křestního jména, Mary.

Vavřinec Blahník v Chicagu posléze provozoval první českou lékárnu ve městě, v jejímž chodu mu byla Marie nápomocna a získavala lékarnické zkušenosti a poznatky. Roku 1885 zaslala fotografie chicagské lékárny na Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze.[3] Rovněž se manželé znali mj. s Vojtou Náprstkem.

Roku 1888 však její manžel Vavřinec (Lorenz) zemřel a Marie se tak ujala vedení lékárny.[4] Téhož roku pak úspěšně složila přijímací zkoušky ke studiu farmacie na College of Pharmacy v Chicagu, které zdárně absolvovala roku 1890.[4]

Rovněž byla spolkově činná a byla členkou českoamerické Jednoty českých dam, rovněž se společně mj. s Františkou Gregorovou, Josefou Humpalovou-Zemanovou, Klementinou Novákovou a dalšími veřejně činnými Čechoameričankami zúčastnila koncilu Advisory Council na Světové výstavě v Chicagu roku 1893.[5]

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Marie Blahníková zemřela 22. dubna 1914 ve svém domě v Chicagu[6] ve věku 67 let. Pohřbena byla v rodinném hrobě na Českém národním hřbitově v Chicagu.[1]

Marie Blahnik a první české lékařky[editovat | editovat zdroj]

Marie Blahnik je považována za první Čechoameričanku, která zdárně dokončila studium farmacie. V českých zemích v tehdejším Rakousko-Uhersko se přitom ve stejné době ženy zasazovaly o samotnou možnost řádného univerzitního studia, kterou rakouské úřady neumožňovaly. První české lěkařky Anna Bayerová či Bohuslava Kecková vystudovaly medicínu v 70. a 80. letech ve Švýcarsku, první žena-absolventka Lékařské fakulty Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze, Anna Honzáková, studium završila roku 1900, první absolventka farmacie Elza Fantová dosáhla na pražské univerzitě titulu až roku 1908.

K dalším významným česko-americkým zdravotnicím pak patřily např. lékařky Anna Frances Nováková či Růžena Wisteinová v Chicagu nebo Olga Šťastná v Omaze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Marie Tomsa Blahnik (1846-1914) - Find a Grave.... www.findagrave.com [online]. [cit. 2022-03-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Polenka - IL/IA. blahnik.genealogyvillage.com [online]. [cit. 2022-03-25]. Dostupné online. 
  3. DOHNAL, František. Studijní texty k dějinám farmacie. [s.l.]: Karolinum Press 154 s. Dostupné online. ISBN 978-80-246-2608-6. Google-Books-ID: wBgvBQAAQBAJ. 
  4. a b The Pharmaceutical Era. [s.l.]: D. O. Haynes & Company 898 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: hcTmAAAAMAAJ. 
  5. Univerzita Karlova Pedagogická fakulta. Katedra dějin a didaktiky dějepisu DIPLOMOVÁ PRÁCE - PDF Free Download. docplayer.cz [online]. [cit. 2022-03-25]. Dostupné online. 
  6. Journal of Pharmaceutical Sciences: A Publication of the American Pharmaceutical Association. [s.l.]: American Pharmaceutical Association. 1874 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: K_5EAQAAMAAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HABENICHT, Jan. Z pamětí českého lékaře: příspěvek k dějinám Čechů amerických. Chicago: tiskem a nákladem Aug. Geringera, 1897. s. 46.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]