Mariánský sloup (Chlumec nad Cidlinou)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariánský sloup (Chlumec nad Cidlinou)
Základní údaje
Rok vzniku1710
Kód památky32628/6-633 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariánský sloup se nalézá na Klicperově náměstí ve městě Chlumec nad Cidlinou v okrese Hradec Králové. Barokní sloup z roku 1710 tvoří charakteristickou dominantu Klicperova náměstí. Pískovcový sloup je chráněn jako kulturní památka ČR. Národní památkový ústav tento sloup uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 32628/6-633.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mariánský sloup nechal postavit Václav Norbert Oktavián hrabě Kinský v roce 1710 na oslavu vítězství vojsk císaře Josefa I. a spojenců nad francouzskou armádou Ludvíka XIV. ve válce o španělské dědictví. Sloup je zřejmě dílem sochaře F. M. Katterbauera.

Sloup byl později osazen plastikami svatého Václava (roku 1807) a svatého Jana Nepomuckého (roku 1863), ty se ale v současnosti na sloupu již nenacházejí.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sousoší Mariánského sloupu sestává z pěti figur světců a světic obklopených balustrádou ohrazující celé sousoší. Čtyři sochy světců v životní velikosti stojí v nárožích na vlastních pilířích (svatý Josef, svatý Jáchym, svatý Simeon, svatá Anna). Na centrální sokl s texty nasedá sloup s patkou a hlavicí vysoký cca 12 m a zakončený sochou Panny Marie s Jezulátkem.

Na základové desce stojí dva kamenné stupně obklopené balustrádou se vstupy od severu a jihu a uprostřed stojí mohutný centrální sokl mariánského sloupu. V nárožích jsou nakoso postaveny profilované pilíře pro sochy světců.

Centrální sokl je sestaven ze dvou kusů na výšku. Na jeho nižší severní straně je osazena kamenná deska informující o vzniku sloupu v roce 1710. Na tuto část navazuje druhý stupeň soklu opět ve tvaru čtyřbokého kvádru, jehož všechny čtyři strany mají mělké vpadliny obdélného tvaru s nápisy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mariánský sloup: Informační centrum Chlumec nad Cidlinou. ic.chlumecnc.cz [online]. [cit. 2020-06-14]. Dostupné online.