Malešický les

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuLes
Malešický les
Herní prvek u piknikového místa
Herní prvek u piknikového místa
Typsmíšený
Rozloha6 ha
Poloha
KrajPraha
OkresPraha
ObecPraha
ObvodPraha 10
Katastrální územíMalešice
Malešický les (Praha)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Malešický les nebo také Malešický lesík je nevelký městský les v Praze-Malešicích, severně od Malešického parku a malešického sídliště.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Lesík má podlouhlý tvar, leží na svahu jižně nad bývalou železniční vlečkou vedoucí z nákladového nádraží Praha-Žižkov k nákladovému nádraží Praha-Malešice. Na západě za sportovním areálem u Malešické ulice je křovinatá a zatím (v roce 2020) zanedbanější část lesního pásu, na východě končí les u zahrádkářské osady. Na jižní straně lesa je nová bytová zástavba (Ecocity Malešice) a areál domovů pro seniory.

Les vznikl v době výstavby malešického sídliště, tedy v polovině 60. let 20. století. Je smíšený, prochází jím několik upravených, částečně asfaltových cest. Po hlavní cestě vede Naučná stezka svatého Josefa, která tu má dvě zastavení, a s ní je shodná žlutě značená turistická trasa. V roce 2018 bylo u severního okraje vytvořeno piknikové místo.[2] Stejně jako o další pražské městské lesy i o Malešický les pečuje organizace Lesy hl. m. Prahy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam parků na Praze 10. verejneprostory.cz [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné online. 
  2. PIKNIŠTĚ – piknikový plácek s ohništěm v Malešickém lesíku – MOJE STOPA. mojestopa.cz [online]. [cit. 2020-06-09]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]