Maldon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maldon
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Maldon
Maldon
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel14 220 (2011)
Správa
Oficiální webwww.maldon.gov.uk
Telefonní předvolba01621
PSČCM9
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maldon (výslovnost /mɔːldən/) je město v jihovýchodní Anglii s přibližně 14 tisíci obyvateli. Je centrem nemetropolitního distriktu v hrabství Essex. Leží na pobřeží estuáru řeky Blackwater 80 km severovýchodně od Londýna.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poprvé je sídlo zmíněno roku 913 v Anglosaské kronice. Jeho název je odvozen z výrazu mǣl dūn, což znamená „křížový vrch“. Roku 991 se zde konala bitva u Maldonu, v níž vikingové porazili vojsko anglosaského království Essex. Městská práva udělil Maldonu v roce 1171 Jindřich II. Plantagenet.[1] Ve středověku byl Maldon známý díky obchodnímu přístavu a královské mincovně.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Významnou památkou je radnice Moot Hall z počátku patnáctého století. V roce 1895 byla otevřena rekreační zóna Promenade Park s jezírkem, roku 2006 byla na promenádě odhalena socha anglosaského krále Byrhtnotha, kterou vytvořil John Doubleday. Maldon spojuje s Chelmsfordem vodní cesta Chelmer and Blackwater Navigation a s Londýnem silnice A13. Loděnice Cooks Yard proslula výrobou typických temžských bárek. Od roku 1973 se na pobřeží koná recesistický závod v bahně, jehož výtěžek je určen na dobročinné účely.[2]

Maldonská sůl[editovat | editovat zdroj]

Mořská sůl se zde těžila již za vlády Římanů. V roce 1882 byla založena firma Maldon Salt Company, která se stala dodavatelem soli pro anglický královský dvůr.[3] Maldonská sůl se vyznačuje jemnou chutí a zrnky ve tvaru pyramidy.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Z Maldonu pocházeli předkové George Washingtona.[4] Narodil se zde držitel Nobelovy ceny za fyziku John William Strutt, 3. baron Rayleigh.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Britain Express Dostupné online
  2. Visit Essex Dostupné online
  3. Spiceography Dostupné online
  4. Voyaging Throuhg History Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]