Přeskočit na obsah

Makenzijeva (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Makenzijeva (Bělehrad)
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Historie
Pojmenováno poFrancis Mackenzie
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Makenzijeva (srbsky Макензијева) je ulice v jihovýchodní části hlavního města Srbska, Bělehradu. Spojuje náměstí Slavija s parkem Čubura v místní části Vračar. Vede směrem severozápad-jihovýchod. Dlouhá je cca 800 metrů. Pojmenována je po skotském misionáři Francisu Makenziem, který v Bělehradě žil v závěru 19. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla v místě, kde se kdysi nacházela lokalita Simićev majur a kde byl v závěru 19. století vlastníkem pozemků uvedený skotský misionář.[1] Ten je zde prodal místním, rozdělil na parcely a umožnil jejich zastavění. I proto se také okolí této ulice říká neformálně dodnes Englezovac.[1]

Dříve se ulice jmenovala podle sovětského maršála Fjodora Tolbuchina. Dnes tento název získal jen komunikaci jihovýchodně od Makenzijovy. Současný název se nicméně používal i v meziválečném období.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ulice je rušnou městskou třídou s dvěma (a někde i více) jizdními pruhy. Veden je zde značný počet autobusových a trolejbusových linek.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PO KOME ENGLEZOVAC I MAKENZIJEVA NOSE IME Stranac koji je pomagao Srbima kada im je bilo najteže. Alo.rs [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. (srbsky)