Městské divadlo Turnov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městské divadlo Turnov
Divadlo
Divadlo
StátČeskoČesko Česko
Budova
Kód památky21904/6-4555 (PkMISSezObrWD)
Další informace
Souřadnice
UliceKonělupy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městské divadlo v Turnově je památkově chráněná budova z roku 1874. Vzniklo jako třetí kamenné divadlo v Čechách. Bylo stavěno jako zmenšená kopie Prozatímního divadla v Praze. Hlediště dnes pojme 290 diváků.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První stálý divadelní sál byl v Turnově zřízen místními ochotníky v roce 1822 v patře domu rodiny Kotlerovy čp. 2, zvaného U Zlatého jednorožce, který stál vedle radnice. Tento sál s přestávkami fungoval až do roku 1867, kdy byl dům zdemolován. Divadlo se pak na čas přesunulo do letního sálu hostince U města Petrohradu. Řádný ochotnický spolek byl ustanoven v roce 1869. Dostal název po turnovském buditeli páteru Antonínu Markovi.

Stávající kamenné divadlo bylo postaveno mezi roky 18721874 na přání místních ochotníků na dvoře dnešního Hotelu Slavie v Hluboké ulici. Stavbu zaplatila Občanská záložna a půjčovna, která souběžně stavěla svou budovu (dnes Hotel Slavie). Protože stavba nové budovy záložny byla v době žádosti ochotníků postavit kamenné divadlo již v plném proudu, nezbylo, než budovu divadla postavit na dvoře. Provoz Záloženského divadla byl zahájen 15. února 1874.

Do divadla se chodilo přes dvůr záložny z Hluboké ulice. Na balkon a galerii se vystoupalo točitým schodištěm umístěným v osmiboké věži přiléhající z vnější strany k budově. Schodiště vede až pod střechu divadla. Dvojice venkovních schodů vede na balkon a na galerii. Schody vznikly nouzově z bezpečnostních důvodů (nebezpečí požáru) začátkem 20. století. Dnešní vstup z ulice Trávnice vznikl až v roce 1984 po demolici zde stojícího domu.

Divadlo mělo 100 míst k sezení (v hledišti, na balkoně a galerii) a 40 míst na stání. Před jevištěm bylo ve snížené části orchestřiště pro 30 hudebníků, které bylo zrušeno při rekonstrukci divadla v roce 1977. Vytápění řešila dvě velká kamna na uhlí. Osvětlení zajišťovaly až do elektrifikace v roce 1911 petrolejové lampy.

Roku 1881 odkoupilo od krachující záložny budovu divadla i hotelu město a divadlo dostalo název Městské divadlo Turnov. Mezi roky 1921 a 1932 sloužilo divadlo zároveň jako biograf. V roce 1932 bylo postaveno nové kino na Trávnicích.

První velká oprava proběhla v roce 1947. Peníze byly vybrány od občanů ve veřejné sbírce Turnov sobě. Bylo zřízeno nové teplovzdušné vytápění, protože dosud při velkých mrazech nešlo v divadle kvůli zimě hrát[1].

V roce 1981 začala tříletá generální rekonstrukce divadla, která přišla na 2,3 miliony tehdejších korun. Byly vypolstrovány sedačky, zřízen nový vhod z boku (díky demolici domu č.p.152), stěny byly potaženy brokátem, byla vyměněna jevištní technika.

Poslední větší rekonstrukce Městského divadla Turnov proběhla mezi roky 19971998, kdy bylo renovováno zázemí pro herce a zřízen bufet.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SAJÍC, Jan. Z historie Turnovského divadla. 1. vyd. Turnov: Kulturní Centrum Turnov, s.r.o., 2014. 10 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]