Městská spořitelna na Náměstí SNP v Bratislavě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městská spořitelna na Náměstí SNP v Bratislavě
Budova městské spořitelny v pozadí za tramvají
Budova městské spořitelny v pozadí za tramvají
Poloha
AdresaBratislava, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městská spořitelna na Náměstí SNP v Bratislavě je stavba od architekta Juraje Tvarožka. Byla realizována od října 1930 do prosince 1931 staviteli J. Bernem a A. Krausem. Nachází se na Náměstí SNP v Bratislavě.

Koncem 20. let 20. století se na největším bratislavském náměstí započalo s výstavbou budovy, která „…znamená ve vývojové směrnici slovenské architektury pokrok větší než by nám ho přineslo desetiletí, je skokem kupředu!“[1] Výraz, který Městské spořitelně dal její autor není seriózní, jaký by se čekalo od banky, ale je v něm cítit moderna. Tuto zakázku získal Juraj Tvarožek od svého bratra Tomáše, který byl ředitelem Městské spořitelny.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Objekt je situován na podélné užší nárožní parcele.

Kompoziční řešení[editovat | editovat zdroj]

Suterén a dvě nadzemní podlaží zastavují celou parcelu. Další čtyři podlaží tvoří hlavní průčelí hmotu budovy, přičemž do hloubky pozemku pokračují dvěma bočními křídly.

Dispoziční řešení[editovat | editovat zdroj]

V přízemí středem budovy prochází pasáž s 18 obchodními jednotkami. V prvním patře se nachází vkladová hala a kanceláře, v druhém patře kanceláře a na dalších čtyřech patrech se původně nacházely kanceláře a byty. Vkladová hala druhého patra je prosvětlená sklobetonovým stropem, nad kterým se nachází vnitřní dvůr. Celkově má objekt 6 nadzemních podlaží.

Konstrukčně stavební řešení[editovat | editovat zdroj]

Konstrukci tvoří železobetonový skelet.[zdroj?] Objekt je postaven na naplavenině o mocnosti 7,5 m. Z tohoto důvodu je stavba založena na 584 železobetonových pilotách. Na této stavbě jako první na Slovensku byla použita skleněná fasáda zavěšená na železobetonovém skeletu. Okna fasády jsou ocelová, obklad je z barevného skla Mirotax.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Interiér je hlavním stavebním výrazem stavby, jsou v něm použity vysoce kvalitní materiály (ušlechtilý kámen, nerezavějící ocel, sklo). Na hlavním schodišti a ve vstupu do systému vkladů haly byl použit zlatý onyx.

Tvarožek touto nadčasovou stavbou předznamenal budoucí vývoj architektury na Slovensku a plně uplatnil pokrok světového vývoje. V časopise Slovenský stavitel se tehdy psalo: „…budoucnost patří funkcionalismu“.[2] Při návrhu Tvarožek plně využil volnost tvorby, kterou mu poskytl jeho bratr Tomáš Tvarožek.

Rekonstrukce[editovat | editovat zdroj]

Koncem 90. let 20. století byla budova Městské spořitelny obnovena podle návrhu ateliéru Ján Bahna. Po celou dobu existence objekt slouží spořitelně. Dnes je objekt monofunkční.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mestská sporiteľňa na Námestí SNP v Bratislave na slovenské Wikipedii.

  1. Slovenský stavitel 2, 1932, s. 74.
  2. Slovenský stavitel, 1932, s.74

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dulla, M. Moravčíková, H .: Architektura Slovenska v 20. století, Bratislava, Slovart 2002, s. 101-103, 354
  • GŠ - vk: Městská spořitelna v Bratislavě. Slovenský stavitel 2, 1932, s. 69 - 79
  • Krivošová, J. Lukáčová, E .: Proměny současné architektury Slovenska. Bratislava, Alfa 1990, s. 19-20
  • Kusý, M .: Architektura na Slovensku 1918 - 1945. Bratislava, Pallas 1971, s. 54
  • Foltyn, L .: Slovenská architektur a česká avantgarda 1918 - 1939. Bratislava, SAS 1993, s.125-126