Lukáš Watzenrode

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lukáš Watzenrode
Osobní údaje
Datum narození30. října 1447
Místo narozeníToruň
Datum úmrtí29. března 1512 (ve věku 64 let)
Místo úmrtíToruň
PříbuzníBarbara Koppernigk (sourozenec)
Povolánídiplomat, katolický kněz a katolický biskup
Alma materBoloňská univerzita
Jagellonská univerzita
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lukáš Watzerode (německy Lucas Watzenrode nebo Lukas Watzenrode, polsky Łukasz Watzenrode, 30. října 144729. května 1512) byl biskupem Varmijské diecéze (latinsky Dioecesis Warmiensis, německy Ermland). Jeho otcem byl měšťan Lukáš Watzerode starší.

Watzerode studoval na Jagellonské univerzitě v Krakově, Univerzitě v Kolíně nad Rýnem a Univerzitě v Boloni, kde roku 1473 získal titul doktora kanonického práva. Od roku 1475 působil jako kanovník v Chlumži a Włocławku.

V roce 1489 se stal knížetem-biskupem Varmijské diecéze. Jako varmijský biskup musel čelit snahám Kazimíra IV. a jeho manželky Alžběty Habsburské dosadit na biskupský stolec svého syna Fridricha a připojit území diecéze k Polskému království. Watzerode si ale udržel podporu papeže a Kazimír zanedlouho zemřel, takže nezávislý status Varmijské diecéze se podařilo udržet.

Během svého episkopátu se Watzerode věnoval podpoře vzdělanosti a kultury ve svém biskupství. Založil školu ve Fromborku, plánoval zřídit univerzitu v Elblngu a shromažďoval rozsáhlou knihovnu. Rovněž pro svou diecézi nechal tisknout první literární díla. Jako milovník umění podporoval malířství a sochařství. Jeho synovcem a adoptivním synem byl slavný astronom Mikuláš Koperník, kteromě toho měl Watzerode vlastního syna jménem Philipp Teschner, pozdějšího podporovatele reformace.