Ludmila Zlesáková-Nosilová-Mužíková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Dr. Ludmila Zlesáková-Nosilová-Mužíková
Rodné jménoLudmila Zlesáková
Narození11. ledna 1900
Královské Vinohrady Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí24. listopadu 1969 (ve věku 69 let)
Praha-Žižkov ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Alma materPřírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníekonomka
ChoťJaroslav Nosil, Ladislav Mužík
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ludmila Zlesáková-Nosilová-Mužíková (provdaná Nosilová, později Mužíková, 11. ledna 1900 Královské Vinohrady24. listopadu 1969 Praha-Žižkov) byla česká inženýrka ekonomie, národohospodářka, publicistka a feministka; první doktorka národohospodářského oboru na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. De facto se stala první ženou v Československu, která dosáhla vysokoškolského ekonomického vzdělání.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a studia[editovat | editovat zdroj]

Narodila se na Královských Vinohradech v postarší rodině Antonína Zlesáka jeho manželky Marie. Otec pocházel z východních Čech, zemřel roku 1907 a Ludmile byl vybrán opatrovník z matčiny strany. Po absolvování měšťanské školy a vinohradské reálky s maturitou roku 1918 vystoupila po vzniku Československa na podzim téhož roku z katolické církve. Následně do roku 1922 studovala na Vysoké škole obchodní v Praze.

Po absolvování obchodní školy obdržela Zlesáková v prosinci 1921 titul komerční inženýrka a poté nastoupila ke studiu národohospodářství na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Až do roku 1900 docházely dívky na přednášky na hospitační studium (bez statutu řádné posluchačky); v roce 1900 bylo novým zákonem dívkám umožněno skládat zkoušky za celou dosavadní dobu studia. Zlesáková odpromovala v 29. dubna 1927 rigorózní prací s názvem Sociologické prvky v přírodovědě Darwinově a jejich vliv na sociální vědy koncem XIX. a začátkem XX. století se zvláštním zřetelem k Německu s oponenturou profesorů Emanuela Rádla a Jindřicha Matiegky.

Dlouhodobě pedagogicky působila na Obchodní akademii v Resslově ulici v Praze, posléze se stala ředitelkou jedenáctiletky v Karlíně.

Veřejná činnost[editovat | editovat zdroj]

Následně začala zapojovat do české spolkové činnosti: byla dlouholetou členkou a funkcionářkou Ženské národní rady pod vedením Františky Plamínkové, později transformované na Československý svaz žen. Po únoru 1948 bránila jeho ovlivňování z moci KSČ. Rovněž byla činná v ženské křesťanské tělovýchovné jednotě YWCAYoung Women's Christian Association. Publikovala rovněž v ženském časopise Vlasta, který zakládala její spolupracovnice a pozdější oběť komunistické totality Milada Horáková-Králová.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Ludmila Zlesáková-Nosilová-Mužíková zemřela 24. listopadu 1969 po delší nemoci v žižkovské nemocnici ve věku 69 let.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Roku 1929 se provdala za profesora střední školy Jaroslava Nosila, se kterým se roku 1940 rozvedla. Jejím druhým manželem se po skončení druhé světové války stal rozvedený profesor Ladislav Mužík. Vychovávala nevlastního syna Radoslava z prvního manželství, sama byla bezdětná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]