Loretánská kaple v Uherském Hradišti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Loretánská kaple v Uherském Hradišti byla kaple, která stála při kostele svatého Jiří, který se nacházel uprostřed Masarykova náměstí, na bývalém Svatojiřském ostrově.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Loretánská kaple (Santa Casa) byla postavena roku 1749. Založena byla děkanem z farního kostela svatého Jiří P.Františekem Schupplerem. Kaple byla přistavěna kolmo ke stěně kostela a zakryta samostatnou valbovou střechou. Stěny kaple byly členěny svazkovými pilastry, které vybíhaly z postamentů zdobených slepou pravoúhlou výplní. Nad jednotlivými korintskými hlavicemi bylo přerušované trojdílné kladí.[pozn. 1] Roku 1778 byla oltářní stěna kaple přenesena do boční kaple svaté Viktory při bývalém jezuitském kostele svatého Františka. Roku 1785 byla Santa Casa spolu s kostelem zbořena.[1]

Kostel svatého Jiří[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Jiří na reliéfní mapě Uherského Hradiště (1670)

Gotický kostel svatého Jiří, připomínaný již roku 1257, byl trojlodní stavbou s nižšími bočními loděmi a s polygonálním závěrem presbytáře. Nacházely se v něm náhrobky významných osob z Uherského Hradiště. Stál úhlopříčně uprostřed hlavního náměstí (Masarykovo nám.). Je doložen na několika pohledech na město ze 17. a 18. století. Roku 1681 vyhořel, po obnově roku 1740 byl vysvěcen olomouckým biskupem Jakubem z Liechtensteinu. Jako farní sloužil do roku 1778, kdy farnost převzal bývalý jezuitský chrám svatého Františka Xaverského. Roku 1785 byl pro svůj špatný stav zbořen, zdivo kostela bylo použito k vydláždění ulic ve městě.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle nárysu průčelí kostela svatého Jiří s Loretánskou kaplí (rok 1777) v Liechtensteinském archivu ve Vídni. Fotokopie je uložena v archivu Památkového ústavu v Brně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BUKOVSKÝ, Jan. Loretánské kaple v Čechách a na Moravě. 1. vyd. Praha: Libri, 2000.
  2. Římskokatolická farnost Uherské Hradiště: Založení města a farnost u sv. Jiří. Dostupné z WWW Archivováno 28. 1. 2016 na Wayback Machine..

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BUKOVSKÝ, Jan. Loretánské kaple v Čechách a na Moravě. 1. vyd. Praha: Libri, 2000. s. 145. ISBN 80-7277-015-2.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]