Lipovice (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lipovice
Základní informace
Slohgotický
Výstavba1. polovina 15. století
Přestavba16. století
Poloha
Adresazápadní okraj vesnice, Lipovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Lipovice
Lipovice
Další informace
Rejstříkové číslo památky30759/3-3652 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lipovice jsou tvrz ve stejnojmenné vesnice v okrese Prachatice. Od roku 1963 je chráněna jako kulturní památka.[1] Jsou příkladem malé vladycké tvrze, která měla vedle obytné místnosti valeně klenutou špýcharovitou komoru. Jedná se o dvoupatrovou stavbu se sedlovou střechou a hlubokým obranným příkopem s parkánem.[2]

Stavba pochází pravděpodobně z první poloviny 15. století, přestavěna v 16. století. Z této přestavby pocházejí dvě gotická ostění u hlavního vchodu do přístavby a do valeně sklenuté komory v prvním patře. Hlavní budova tvrze byla v každém patře rozdělena na tři místnosti; klenutá místnost měla malá štíhlá okénka, větší síň je osvětlena třemi velkými okny s vyzděnými sedátky ve špaletách.

V prvním patře přístavby je malý, vyzděný krb se základní výzdobou zhotovenou z malty. Při úpravách byla zničena další výzdoba (malované erby a alegorická výzdoba. V exteriéru patrné jednoduché kvádrování.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-12-21]. Identifikátor záznamu 142231 : Tvrz. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Šumavský rozcestník : tvrz Lipovice. www.sumava.cz [online]. [cit. 2021-02-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]