Liman (pevnost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Liman
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pevnost Liman (turecky Liman Kalesi, doslova česky Přístavní pevnost, též známý jako turecky Ağa Limanı/Ak Limanı, tj. bílá pevnost) je pozůstatek středověké pevnosti/hradu na jižním (středozemním) pobřeží Turecka. Hrad se nachází v blízkosti města Silifke (v historické Kilíkii).

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Hrad se nachází v Silifském okresu v turecké provincii Mersin asi šest kilometrů jihozápadně od Taşucu a 15 kilometrů jihozápadně od regionálního centra, zmíněného města Silifke. Stojí na ostrohu v taşuckém zálivu. Ten představoval pro hrad přirozený přístav. Nedaleko od pevnosti se také nacházelo byzantské město Mylai. Západně od poloostrova, na kterém pevnost stojí, vede silnice D-400, která spojuje všechna sídla na pobřeží Středozemního moře v této části Turecka. Hrad není přístupný, je součástí vojenského areálu.

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Pevnostní komplex nepravidelný půdorys ve tvaru osmiúhelníku o průměru zhruba 120 metrů ve směru od severu k jihu a 70 metrů ve směru od západu k východu. Jeho součástí je donjon na severní straně, pevnost má celkem dvě velká nádvoří (v severní části první a v jižní části druhé). Oddělena jsou zdí ve směru západ-východ. Donjon je nejstarší částí stavby. Původně dvoupatrová věž byla poté o jedno patro ještě navýšena (skutečnost dokládá zazděné cimbuří).

Hlavní vstupní brána se do současnosti nedochovala a pouze se předpokládá, kde mohla stát. Zdi z jižní strany dosahují tloušťky až 3,1 metru a jižní část pevnosti se mohla bránit samostatně. Zdi byly zbudovány z vápence. Jižní nádvoří bylo z hlediska rozlohy menší, než severní.

U západo-východní zdi se také na západní straně nachází původní mešita. Pod ní byla umístěna cisterna.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Samotný hrad vznikl nejspíše někdy po dobytí této oblasti Turky. Podle závěrů návštěvy Friedricha Hilda a Hansgerda Hellenkempera, kteří procestovali Kilikii v 70. a 80. letech 20. století, je stavba datována do období po příchodu Turků. Pevnost nebyla postavena pro boj s děly; otvory pro děla byly později vybourány ve zdech. Vzniknout mohla okolo roku 1471.

V 17. století byla pevnost označována jako středobod pirátských aktivit na středomořském pobřeží dnešní Anatolie. V roce 1613 nechal toskánský vévoda Cosimo II. vyslat několik válečných lodí pro osvobození rukojmích, kteří sem byli piráty uneseni. V areálu se nacházelo několik nuzných (zřejmě pirátských) chat.[1] Evliya Çelebi, známý turecký cestovatel 17. století limanskou pevnost rovněž navštívil a zapsal si, že se jednalo o benátskou pevnost, kterou později Osmané přebudovali a která fungovala do jisté míry jako malé město. Žít zde měli údajně do velké míry Kypřané.

V roce 1812 si poznamenal Francis Beaufort záliv a hrad jako Silifský záliv podle nedalekého města Silifke.

V letech 1896 navštívili lokalitu němečtí archeologové Rudolf Heberdey a Adolf Wilhelm.

Od roku 1994 je pevnost evidována v Turecku jako archeologické naleziště prvního stupně. Základna NATO byla v blízkosti hradu zřízena v souvislosti s válkou v Iráku. Diskutuje se možnost znovuotevření zříceniny.[2]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Halil Sözlü: Mersin’de Bir Osmanlı Kalesi: Liman (Ak) Kale (turecky)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Liman Kalesi na německé Wikipedii.

  1. GEWOND, Ališan=. Sissouan ou l'Arméno-Cilicie : description géographique et historique. Benátky/Saint Lazaire: [s.n.], 1899. S. 388. (francouzština) 
  2. Taşucu Liman Kalesi Mersin. Biz Oraya [online]. [cit. 2022-11-06]. Dostupné online. (turecky)