Lighthouse Wien

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lighthouse Wien, Sdružení pro lidi v nouzi
Právní formaspolek
ÚčelAkceptující drogová práce
Založeno2000
PředsedaHerbert Rausch (Předseda), Christian Michelides (Ředitel)
AdresaDampfschiffstraße 8, Vídeň, Rakousko
Souřadnice sídla
Další informace
Webhttp://www.lighthouse.wien/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lighthouse Wien je nesubvencovaný projekt ubytování pro drogově zavislé lidi původně bez přístřeší, s HIV/AIDS, Hepatitis a/nebo psychickými onemocněními.

Založení[editovat | editovat zdroj]

Fasáda domu Lighthouse ve Vídni, Dampfschiffstrasse 8
Pohled do jednoho bytu

Založení projektu vychází z myšlenky Bernharda Dursta[1] z let 1990, která byla do značné míry podpořena Günterem Tolarem, vídeňským AIDS-pastorem P. Clemensem Krizem OSST a výborem dalších prominentů. Podle vzoru projektů Lighthouse v Hamburku, Basileji a Curychu mělo také ve Vídni dojít k založení domu pro lidi s HIV. Bernhard Durst zemřel v březnu 1995 a uskutečnění se tak nedožil.

K založení prvních sdílených bytů ve vídeňské Löwengasse došlo – skrze Friederiku Bacu, Chistiana Michelidese, Herberta Rausche a sdružení Menschen und Aids (Club Plus) – pod názvem Dach überm Kopf (Střecha nad hlavou) v březnu 2000. Úpravy těchto bytů do velké míry podpořila Burgl Helbich-Poschacher ze služby AIDS Maltézského řádu.

V květnu 2001 byl Lighthouse v Dampfschiffstrasse 8 ve třetím vídeňském okresku pronajat a společně s pomocnicí uprchlíkům Ute Bock provozován. Dům byl zásadně zrenovován a přestavěn podle potřeb obyvatel. První byt, stejně jako později celý dům a další společné byty, které se nacházejí mimo tento dům, byly posvěceny vídeňským kardinálem Christopherem Schönbornem.

Sdružení[editovat | editovat zdroj]

Sdružení bylo založeno v roce 2003 a je vedeno čtyřčlenným čestným předsednictvem. Zakládající předsedkyní byla Friederike Baca, po ní následoval v roce 2005 Andreas Hofman jako předseda a v roce 2008 Herbert Rausch. Ředitelem je od založení psychoterapeut Chistian Michelides. Multidisciplinární tým zahrnuje diplomované drogové pracovníky, životní poradce a psychoterapeuty, jednoho mediátora, jednoho lékaře, jednu sociální pracovnici a jednu zdravotní sestru, pracovníky v civilní službě, praktikanty, úklidové síly a správce domu.

Lighthouse je národně i mezinárodně dobře propojen, úzce spolupracuje např. s nedalekou lékárnou, HIV odděleními v hlavních vídeňských nemocnicích, s drogovou poradnou Jedmayer a dalšími.

Ošetřovatelská péče[editovat | editovat zdroj]

Téměř všichni obyvatelé a obyvatelky projektu Lighthouse trpí následky těžkých traumat v důsledku násilí, zneužití, či rozvracené rodiny v dětství, ale také traumat skrze dlouholeté bezdomovectví, uvěznění a prostituci. Cílem ošetřovatelské péče je proto v první řadě zajištění přežití a dále pak ukončení kriminální činnosti a prostituce.

Ošetřovatelská péče v projektu Lighthouse zahrnuje celé spektrum Sociální práce, psychosociální péče, právního poradenství, stejně jako medicínského a pečovatelského zaopatření. Bezprostředně po nastěhování je přezkoumáno, zdali není nástup do substituční léčby potřebný.

Ošetřovatelská péče se řídí dvanácterem přikázání vypracovaným týmem Lighthouse:

  1. Denní psychosociální péče na přepážce (takzvaný counter)
  2. Poučení o hygieně a boji s parazity a obtížným hmyzem.
  3. Podpora ve vedení domácnosti, včetně rozpočtu.
  4. Vyřizování úřední pošty a opatření dokumentů
  5. Správa peněz a vedení účtu
  6. Žádosti o penzi a příspěvků na péči
  7. Zajištění mobility
  8. Pomoc při trestním stíhání a u soudu
  9. Zapojení rodiny a vyřízení alimentů
  10. Chov domácích zvířat
  11. Klinicko-psychologické přezkoumání a poradenství
  12. Psychoterapie

Na jaře 2015 žilo v Lighthouseu 62 lidí kdysi bez přístřeší.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nekrolog Bernharda Dursta (německy)
  2. World Habitat Awards Archivováno 17. 4. 2015 na Wayback Machine., Projekt Lighthouse zvolen mezi finalisty v roce 2006.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]