Lesnický skanzen Vydrovo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lesnický skanzen Vydrovo
Infocentrum skanzenu Vydrovo
Infocentrum skanzenu Vydrovo
Údaje o muzeu
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lesnický skanzen Vydrovo je lesnické muzeum v přírodě, situované ve Vydrovské dolině u Čierného Balogu. Skanzen byl založen v roce 2002 a zřizovatelem byl státní podnik Lesy SR. Vedle cca 4 km dlouhé naučné stezky se nachází 86 zastávek, prezentujících historii, pěstování, ochranu a význam lesa, jeho životadárné funkce a krásy, ale i práci lesníků, kteří ho chrání a využívají.[1]

Poloha a přístup[editovat | editovat zdroj]

Expozice se nachází v centrální části Veporských vrchů, na jižním okraji obce Čierny Balog v okrese Brezno. Skanzen je situován ve Vydrovské dolině, kde se vedle cesty a Vydrovského potoka táhne naučná stezka. Jedinečný přístup zajišťuje jedna z větví Čiernohronské železnice, která má v areálu skanzenu dvě zastávky. Poloha u hlavní silnice z Brezna na Hriňovou zajišťuje pohodlný a snadný přístup i pro motoristy, kteří mohou využít parkoviště u hlavní budovy. Skanzen je přístupný v létě i v zimě.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Návštěvníkům nabízí odpočinek, poučení a zábavu prostřednictvím exponátů kolem více než 4 km dlouhé naučné stezky. Vystavené exponáty se vážou na práci lesních dělníků a tak nechybí hájovna, kaple, dočasné příbytky a přístřešky, maringotky, mechanismy a zařízení využívané při těžbě dřeva, parní lokomotiva se soupravou vagónů, ale i vodní pila, lesní školka a edukační centrum. Správa skanzenu se nachází u vchodu do areálu, kde je zastávka železničky a parkoviště, ale také občerstvení, infocentrum s prodejem suvenýrů, amfiteátr a dětské hřiště. Zastávky obsahují informační tabule ve slovenském a anglickém jazyce a znalosti prověřují naučné tabulky s hádankami.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lesnícky skanzen Vydrovo na slovenské Wikipedii.

  1. Popis skanzenu. www.vydrovskadolina.sk [online]. [cit. 2015-10-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-01. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]