Lesnická fakulta Technické univerzity ve Zvolenu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo

Lesnická fakulta Technické univerzity ve Zvolenu (zkr. LF TUZ) je jednou ze čtyř fakult Technické univerzity ve Zvolenu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve Zvolenu fakulta sídlí od roku 1952. Je pokračovatelkou novodobého lesnického vysokoškolského vzdělávání, jehož vznik se spojuje se zřízením lesnického ústavu na Vyšší odborné hornické škole - akademii v Banské Štiavnici v roce 1807.[1]

V současnosti má Lesnická fakulta jedinečné postavení v systému slovenského vysokoškolského vzdělávání. Jako jediná poskytuje bakalářské, inženýrské a doktorské programy se zaměřením na lesnictví, aplikovanou zoologii a myslivost. Rozvíjí vědecký výzkum s ohlasy na mezinárodní úrovni. Důraz klade i na aplikaci jeho výsledků v lesnické hospodářské praxi.[2] V různých formách a stupních studia každoročně na fakultě studuje kolem 1 000 studentů.[3] Ve zprávách nezávislé Akademické rankingové a ratingové agentury (ARRA) se Lesnická fakulta pravidelně vyskytuje na předních místech žebříčku hodnocení fakult slovenských vysokých škol.[4] Fakulta má rozsáhlou mezinárodní spolupráci s akademickými a vědeckými institucemi na všech obydlených kontinentech.[5] Studentům kromě kvalitního vzdělání dává také široké možnosti pro zájmovou činnost: známý je folklorní soubor Poľana[6] a kroužky - trubačský, kynologický, lovecký a další. K známým studentským tradicím patří svätohubertovská mše, věšení buly a každoroční stavění májů.

Struktura fakulty[editovat | editovat zdroj]

Exekutivu lesnické fakulty tvoří její vedení, které se skládá z děkana, tří proděkanů a tajemnice. Samosprávným orgánem je Akademický senát lesnické fakulty. Dalšími orgány fakulty jsou kolegium děkana a vědecká rada. Fakulta má sedm kateder:[5]

  • Katedra ekonomiky a řízení lesního hospodářství
  • Katedra fytologie
  • Katedra hospodářské úpravy lesů a geodézie
  • Katedra lesní těžby, logistiky a meliorací
  • Katedra ochrany lesa a myslivosti
  • Katedra pěstování lesa
  • Katedra přírodního prostředí

Mezi významné pracoviště fakulty patří Vysokoškolský lesnický podnik, Arboretum Borová hora a Slovenská lesnická a dřevařská knihovna.

Rozvoj fakulty[editovat | editovat zdroj]

Rozvoj lesnické fakulty se v posledních letech realizuje zejména ze zdrojů projektů ze strukturálních fondů EU. Tyto projekty, zaměřené zejména na budování center excelence, rozhodující měrou přispěly k rozvoji vědecko-výzkumné infrastruktury LF v nedávném období. Fluorescenční mikroskop, atomový silový mikroskop, rentgenový analyzátor, širokopásmový spektrofotometr, mastercykler, laminární flowbox, autokláv - to jsou jen některé z přístrojů, které byly zakoupeny ze strukturálních fondů za účelem modernizace přístrojového vybavení fakulty a řešení aktuálních problémů výzkumu. Vzniklo několik unikátních laboratoří a pracovišť mezinárodního významu. K nim je třeba určitě zařadit "virtuální jeskyni", zařízení k modelování virtuální reality lesa v procesu výuky.[7] Finanční prostředky ze strukturálních fondů EU byly použity také k technickému zhodnocení a modernizaci stávajících prostor poslucháren, laboratoří a konferenčních místností fakulty. Výukové prostory fakulty jsou vybaveny moderní didaktickou technikou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lesnícka fakulta Technickej univerzity vo Zvolene na slovenské Wikipedii.

  1. Scheer, Ľ. a kol., 2012. Lesnická fakulta 2007 - 2012. Universitas Technica in Zvolen. ISBN 978-80-228-2376-0, s. 109-125.
  2. Kmeť, J., Pichler, V. 2012. Vědecký výzkum na lesnické fakultě TU ve Zvolenu. Záruka excelence v základním a aplikovaném výzkumu. Vydavatel: Lesnická fakulta TU ve Zvolenu. 27 s.
  3. Pichler, V., Mesingerová, V., 2013. Vysokoškolské studium ně lesnické fakultě TU ve Zvolenu 2014/2015. Vydavatelství TU ve Zvolenu. 20 s.
  4. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-15. 
  5. a b Oficiální stránky lesnické fakulty TU ve Zvolenu
  6. Vitajte na stránke folklórneho súboru Poľana [online]. Folklórny súbor Poľana, 2012-00-0 [cit. 2013-11-20]. Dostupné online. 
  7. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]