Le Thé au harem d'Archimède

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Thé au harem d'Archimède
Původní názevLe Thé au harem d'Archimède
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka110 min
Žánrfilmové drama
ScénářMehdi Charef
RežieMehdi Charef
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleKader Boukhanef
Laure Duthilleul
Nicole Hiss
Rémi Martin
ProdukceCosta-Gavras
HudbaKarim Kacel
KameraDominique Chapuis
KostýmyOlga Berluti
Catherine Gorne-Achdjian
StřihKenout Peltier
Výroba a distribuce
Premiéra1985
28. listopadu 1985 (Německo)
OceněníPrix Jean Vigo (1985)
César pro nejlepší filmový debut (1986)
Le Thé au harem d'Archimède na ČSFDFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Thé au harem d'Archimède je francouzský hraný film z roku 1985. Režisér Mehdi Charef adaptoval svůj vlastní román o životě dvou mladých lidí na pařížském banlieue.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Teenageři Pat a Madjid žijí na zanedbaném předměstí francouzské metropole. Je jim 17 let, nemají žádnou kvalifikaci a jsou nezaměstnaní. Příležitosti k dalšímu vzdělávání selhávají kvůli Patovu nezájmu. Madjid by se rád stal instruktorem autoškoly, ale čelí rasistickému úředníkovi na úřadu práce, který ho chce umístit pouze v případě, že přijme francouzské občanství. Oba se živí podvody, kuplířstvím, krádežemi a loupežemi a jinak tráví dny bezcílně.

Pat utekl z domova, žije s přáteli ve sklepech výškových budov a smířil se se svým osudem. Madjid žije se svou velkou rodinou, kde jeho matka má několik zaměstnání, zatímco jeho otec je traumatizovaný a už nemluví. Madjid je zamilovaný do Patovy sestry Chantal, která předstírá, že pracuje jako sekretářka, ale ve skutečnosti si vydělává peníze jako prostitutka.

Také ostatní v jejich okolí nemají veselý osud. Je tu narkoman, který nechce vstát z postele, Madjidův soused alkoholik, který bije svou ženu, věčně opilá prostitutka, která nechává své dítě bez dozoru na hřišti, nebo nezaměstnaná žena, která své dítě během dne nechává u Madjidovy matky a málem spáchá sebevraždu.

Když se obtloustlý Balou, kterému se kdysi ostatní posmívali, vrací jako boháč (patrně z kriminální činnosti) zejména v Patovi vzbudí naději, že by se věci mohly změnit. Kamarádi a jejich přátelé pak ukradnou auto, se kterým chtějí všichni jet k moři, aby unikli ze svého všedního života. Tam na pláži zažijí jen krátký okamžik štěstí. Objeví se policejní auta a Madjid, který si uvědomí iluzi, které se jeho přátelé oddávají, je zatčen.

Když policejní auto odjíždí, Pat, který předtím utekl a byl z dálky svědkem zatčení, stojí na kraji silnice. Auto k němu přijede a Pat zvedne paži jako stopař, aby nastoupil vedle svého přítele.

Název filmu[editovat | editovat zdroj]

Název pochází z nedorozumění v hodiny fyziky. Balou měl napsat na tabuli „le théorème d'Archimède“, tj. Archimédův zákon. Ztratil se ve svém myšlenkovém světě a místo toho napsal homofonní termín „le Thé au harem d'Archimède“ („čaj v Archimédově harému“), za což dostal od učitele facku.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Kader Boukhanef Madjid
Rémi Martin Pat
Laure Duthilleul Josette
Saîda Bekkouche Malika
Nicole Hiss Solange
Brahim Ghenaim Madjidův otec
Nathalie Jadot Chantal

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tee im Harem des Archimedes na německé Wikipedii.