Le Clan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Clan
Původní názevLe Clan
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka86 min
Žánryfilmové drama
LGBT film
ScénářChristophe Honoré
Gaël Morel
RežieGaël Morel
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleNicolas Cazalé
Stéphane Rideau
Thomas Dumerchez
Salim Kechiouche
Olivier Perez
… více na Wikidatech
HudbaCamille Rocailleux
KameraJean-Max Bernard
StřihCatherine Schwartz
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 16. června 2004
Le Clan na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Clan (tj. rod, kmen) je francouzský hraný film z roku 2004, který režíroval Gaël Morel podle vlastního scénáře. Film rozdělený do třech částí popisuje odlišné osudy tří bratrů, kteří žijí společně se svým ovdovělým otcem.

Děj[editovat | editovat zdroj]

První část Marc se odehrává v létě. Marc a jeho kamarádi z party se poflakují mezi domy a u jezera. Od smrti matky je Marc v konfliktu se svým otcem a částečně s nejmladším bratrem Olivierem, který každou noc mluví se svou matkou na fotografii. Se svým kamarádem Hichamem se zapletou s překupníky drog, a protože jim Marc dluží peníze, dealeři mu zabijí jeho milovaného psa.

Druhá část Christophe se odehrává během následujícího podzimu a zimy. Nejstarší ze synů Christophe se vrací z vězení. Najde si práci v místní továrně na výrobu šunky a snaží se usadit. Dostává se do konfliktu s Marcem, který chce pomstít smrt svého psa a plánuje zabít překupníka. Když ho však chce přejet autem, vybourá se.

Třetí část Olivier se odehrává na podzim dalšího roku. Olivier a Hicham, který se zajímá o capoeiru, prožívají utajený milostný vztah. Hicham učí Oliviera paragliding. Příběh doprovází citace z milostného dopisu, který Hicham napsal Olivierovi po jejich rozchodu a svém odjezdu do Paříže. Olivier pomáhá Marcovi s rehabilitací po autonehodě.

O filmu[editovat | editovat zdroj]

Film se odehrává v alpském městě Annecy, ačkoliv Gaël Morel původně umístil děj do přímořského Toulonu. Výběr města Annecy s jeho jezerem a horskými říčkami byl důležitý při úpravě scénáře, protože voda hraje v příbězích významnou roli.

Film byl natáčen v říjnu, ačkoliv se příběh v první části odehrává v létě.

Každá ze tří částí filmu představuje odlišný žánr – film o krizi adolescence, sociální film a melodrama. Ačkoliv je v každé části vždy upřednostněn jeden z bratrů, postavy ostatních členů rodiny se zde rovněž prolínají.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Nicolas Cazalé Marc
Stéphane Rideau Christophe
Thomas Dumerchez Olivier
Salim Kechiouche Hicham
Bruno Lochet otec
Vincent Martinez profesor
Jackie Berroyer Robert
Aure Atika Émilie
Olivier Perez Zora

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Le Clan na francouzské Wikipedii.